Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witm pięknie! Jestem nowy.

Czy drgania w okolicy vanosa idelikatny metaliczny dzwięk

to normalne? Mam BMW 320;24V vanos od paru miesięcy

i wiele niewiadomych :mad2:

Ile taki vanos może kosztowac? iczy zrobie to sam?

Błagam doradzcie co robic :modlitwa:

Z góry dzięki ( maniak BMW) :modlitwa:

Opublikowano

Nie jest to wina Vanosa lecz zestawu montażowego na wałku ssącym.

Ze względu na właśnie tego typu problem BMW w nowszych modelach na Vanosie (M52) zastosowała zmodernizowany zestaw montażowy. Dołozyli podkładkę sprężynującą w ten zestaw która usztywnia elementy pracujące ze sobą co zapobiega dziwnemu dźwiękowi wibracyjnemu - słychać tak jakby coś rzęźiło.

Niestety sama ta podkładka nie wystarczy - trzeba wymienić cały zestaw pierścieni wraz ze śrubkami mocującymi. Koszt takiego zestawu to około 300 zł + wymiana i ewentualnie uszczelka pod pokrywę zaworową oraz korpus vanosa

Opublikowano

Witam,u mnie też się to odzywa ale tylko gdy silnik jest zimny i ma około 2300 obrotów nie wiem czy to wymieniać?

Czy można tak jeszcze pojezdzić czym to grozi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie jest to wina Vanosa lecz zestawu montażowego na wałku ssącym.

Ze względu na właśnie tego typu problem BMW w nowszych modelach na Vanosie (M52) zastosowała zmodernizowany zestaw montażowy. Dołozyli podkładkę sprężynującą w ten zestaw która usztywnia elementy pracujące ze sobą co zapobiega dziwnemu dźwiękowi wibracyjnemu - słychać tak jakby coś rzęźiło.

Niestety sama ta podkładka nie wystarczy - trzeba wymienić cały zestaw pierścieni wraz ze śrubkami mocującymi. Koszt takiego zestawu to około 300 zł + wymiana i ewentualnie uszczelka pod pokrywę zaworową oraz korpus vanosa

300zł + ?? za robotę?

i do tego ile to może trwać (w przeliczeniu na kawy)?

Kai
Opublikowano

Dzięki śliczne!

Wasze odpowiedzi mnie uspokoiły, bo jak mi pewien

fachura powiedział za części 1500 zł. to się załamałem :doh:

Pozdrawiam

(maniak BMW)