Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

hej

ostatnio zauważyłem, ze moje auto jest jakby slabsze(nie przyspiesza tak jak dawniej)

powymienialem wszystkie filtry i dalej to samo. przebieg 188tys i sadze ze to moze byc zapchany dpf...

kogo z krakowa polecicie do diagnozy dpfa i ewentualnego jego wypalenia wymuszonego.

z gory dzieki

Edytowane przez robert0707
Opublikowano

Wypalanie możesz sam wymusić jeśli posiadasz DISa, program poprowadzi Cie sam przez całą procedurę, pokażę ciśnienie jakie jest, jakie powinno mieć w normie itd.

Wycięcie DPFa samo nic nie da, trzeba później odpowiednio go "ominąć" w oprogramowaniu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czasem filtr jest tak zapchany że nawet wymuszone wypalanie nie pomoże ale jest domowy sposób aby to zrobić skutecznie co potwierdziły niektóre osoby, o to opis :

jacek720328
Więc kolego napewno filtr trzeba wyjąc z auta a póżniej go wypalić tak jak pisałem gdyż sadza spala się w wysokiej temperaturze i to nie uszkodzi filtra.Do tego będzie ci potrzebne z 5 litrów benzyny i sprężarka powietrza. Nalerzy wlać benzyny do filtra i to podpalić a następnie dmuchać sprężonym powietrzem z odwrotnego kierunku jak wydostają się spaliny tak aby ogień był jasny tak jak byś miał palinik tlenowy i wtedy sadza się wypala a filtr robi się cały czerwony od temperatury.Tą czynność trzeba parę razy powtórzyć aż jak zajrzysz do środka filtr będzie czysty i sprężone powietrze będzie swobodnie przez niego przepływać.Ja tak zrobiłem i jak napisałem zrobiłem już 70 tyś i jest wszystko oki.

Ja tak zrobiłem jak kolega wyżej napisał, z tym że jeszcze u Mnie był do wymiany Czujnik ciśnienia spalin wymieniłem i czujnik i wszystko ok:)

Niestety nie mam kabla do telefonu bo dodał bym jak się wypalał :mrgreen: jak uda mi się skombinować kabel to wrzucę fotki :)

http://img651.imageshack.us/img651/5032/zdjcie0441m.jpg

http://img233.imageshack.us/img233/4766/zdjcie0440j.jpg

http://img545.imageshack.us/img545/3966/zdjcie0439t.jpg

Opublikowano
a powiedzcie mi panowie czy wyjąc tzn wyciąc czy jest wykrecany?bo powiem szczerze ze nie zagladałem tam dokładnie...pod niunie :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a powiedzcie mi panowie czy wyjąc tzn wyciąc czy jest wykrecany?bo powiem szczerze ze nie zagladałem tam dokładnie...pod niunie :D

Zależy co chcesz zrobić, jeśli wywalić dpf-a to wycina się kawalek scianki w puszce i wywala wnętrzności i wpspawuje się z powrotem wyciętą ściankę, następnie trzeba wyłączyć programowo proces wypalania.

Opublikowano

nie oplaca sie wymieniac na nowy, jesli juz to wywalenie go wchodzi w gre :norty:

co do mycia - to twierdzili tam, ze idealnie sie kanaliki wymyly z sadzy wiec metoda moze dobra, tylko czy to nie mialo potem wplywu na prace tego filtra :?:

ja sprobuje jeszcze po pierwsze wymuszonego wypalania a w koniecznosci przepalania i przedmuchiwania sprezonym powietrzem

PS kupie DIS na allegro ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

DIS to oprogramowanie które możesz ściągnąć z neta, na allegro możesz kupić tylko kabelek aby się połączyć z samochodem.

PS. Ja osobiście wywaliłem DPF-a u kolegi GC-S i mam spokój na zawsze z tym ustrojstwem.

Opublikowano

DIS to oprogramowanie które możesz ściągnąć z neta, na allegro możesz kupić tylko kabelek aby się połączyć z samochodem.

PS. Ja osobiście wywaliłem DPF-a u kolegi GC-S i mam spokój na zawsze z tym ustrojstwem.

A jak u ciebie z analizatorem spalin n'a przegladzie?Przechodzi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Robiłem przegląd i wszystko wyszło ok. GC-S pisał że to katalizator odpowiada za emisję CO2 a DPF- zatrzymuje tylko cząstki sadzy, nawet w UK samochody po wycince filtra przechodzą rygorystyczne pomiary emisji spalin.