Skocz do zawartości

316 Wymiana uszczelniaczy skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Otóż od swojego mechanika dowiedziałem się, że do wymiany mam uszczelniacze w skrzyni biegów. I mówił, że trochę to będzie kosztowało, bo przy tym jest sporo roboty… Mówił, że będzie trzeba ściągać most i tłumik. Trochę mu nie ufam i chciałbym was zapytać czy trudna i czasochłonna jest taka robota ? Ile mniej więcej zajmuje wymiana takich uszczelniaczy ? I ile mniej więcej powinien ze mnie za taka robole skroić ? A i jeszcze jedno co przy okazji wymiany tych uszczelniaczy mogę jeszcze tanim kosztem wymienić? Chodzi o to żeby kilka razy nie płacić za ta sama robotę.
Opublikowano

Uszczelniacz - uszczelnia wał w skrzyni biegów .

Jak wygląda zerknij na allegro /koszt ok.50zł+

Jego stan ocenić możesz m.in. tak , że jak Ci cieknie na drogę/asfalt to już duży wyciek

Do zrobienia razem to : usazczelniacz i sprzęgło-jako komplet...- i to wtedy gdy to jest potrzebne.

Co do reszty pewno się wypowiedzą koledzy z forum...

panta rei
Opublikowano

Jak już wymienisz sprzęgło to zrób jeszcze swap :D .

Tak na poważnie.

Uszczelniacz kosztuje max 20 zł.

Pracy nie jest dużo ,wystarczy rozłączyć skrzynię z wałem napędowym,które są połączone przegubem elastycznym (tłumikiem drgań),oraz odkręcić flansze.

Przy tej operacji nic innego się nie wymienia,chyba ,że przegub się zniszczył,jak leciał olej na niego.

Opublikowano
w skrzyni masz 3 uszczelniacze. na wlocie od strony silnika- tutaj trzeba zdemontowac skrzynię. Kolejny jest na wybieraku-czyli od góry, a trzeci jest na wylocie - od wału. tutaj demontujemy wał. roboty jest dużo. koszt simmeringów to ok 2x35 zł + 20zł. robota za całosc 350-400zl +czesci