Skocz do zawartości

325 Jak sprawdzic, czy mam klimatyzacje /identyfikacja rurek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem szczesliwym posiadaczem e36 325i z 91r od 2 tygodni. Jak na ten rocznik auto jest w b. dobrym stanie lecz ma typowe "bolaczki" tego modelu - centralny zamek ktory odbijal(naprawiony czujnik przy zamku), wyswietlacz z bad pikselami (prawie juz nieczytelny, sciezki na plytce przeczyszczilem ale na listwie byly juz wytarte - pomoglo pomalowanie ich ołówkiem :D ). Jak widac jest to kosmetyka ale jednak.

Przechodzac do meritum poprzedni wlasciciel nie byl w stanie swierdzic czy auto ma czy tez nie ma klimatyzacji. Na panelu przy lewarku jest przycisk od klimatyzacji, jak sie go wcisnie nawet swieci w nim zielona dioda lecz zimniej od tego nie jest. Na ponizszych zdjeciach podejrzewam, ze czegos mi wlasnie od klimatyzacji brakuje(2 nagwintowane rurki skierowane w dol).

http://img835.imageshack.us/img835/6317/20110903105953.th.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/1512/20110903110005.th.jpg

Przy paskach jest poprowadzony dodatkowy na sam dol jakby do sprezarki. Po czym inaczej naprosciej zidentyfikowac klimatyzacje ?

Drugie tajemnicze przewody znajduja sie pod tapicerka drzwi (jak sie domyslam moga to byc kable od elektrycznych lusterek ktorych nie mam podlaczonych)

http://img163.imageshack.us/img163/2781/20110903181458.th.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/5668/20110903181505.th.jpg

Nastepne niepodlaczone kostki znalazlem pomiedzy wyswiatlaczem ktorego naprawialem a lewarkiem zmiany biegow. Te moze sluza do jakiejs diagnostyki ?

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zajrzyj pod maskę zobacz ile masz pasków wielorowkowych i czy masz sprężarkę ,jeśli tak to możesz pokusic się o jej usprawnienie.Przewody między lewarkiem a konsolą nie służą do diagnostyki to nie jest VW :norty: Zrób fotki .
Opublikowano

W tamtym temacie otrzymalem takie oto dane

Dane pojazdu
Art.

Wartość
Numer podwozia WBACB31070FD52013
Kod typu CB31
Typ 325I (EUR)
Typoszereg E E36 (4)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji LIM
Układ kierowniczy LL
Drzwi 4
Silnik M50
Pojemność skokowa 2.50
Moc 141
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor STERLINGSILBER METALLIC (244)
Tapicerka ANTHRAZIT STOFF (0388)
Data prod. 1990-11-29

Składanie Wyposażenie
Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)
S314A HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.
S401A SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny elektryczny
S410A WINDOW LIFTS, ELECTRIC AT FRONT Siłownik szyby elektryczny przedni
S423A FLOOR MATS, VELOUR Dywaniki podłogowe Velours
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S464A SKIBAG Worek na narty
S510A HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM Regulator zasięgu świateł
S564A INTERIOR LIGHT PACKAGE Pakiet oświetlenia wnętrza
S655A BMW BAVARIA C BUSINESS Radio Bavaria C Business
S676A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM System głośników HiFi
S679A HECKSCHEIBENANTENNE Antena tylnej szyby
S704A M SPORT SUSPENSION M Podwozie sportowe
S708A M-SPORT LEATHER STEERING WHEEL II M Kierownica sportowa, skórzana
L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria

S704A M SPORT SUSPENSION M Podwozie sportowe - rozumiem, ze fabrycznie auto bylo juz obnizone ?

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria - na wyswietlaczu kolo zegarka komunikaty poka zuja mi sie w jezyku francuskim :roll:

Z tego wynika, ze orygimalnie klimy nie bylo lecz pasek do sprezarki jest podlaczony (jutro zrobie zdjecie).

Ciekawia mnie rurki z 1 i 2 zdjecia. Co ciekawe nie sa one zaslepione.

Opublikowano
Masz klimatyzację, ale w zasadzie prawie wszystkie elementy są do wymiany, bo jest to stara wersja na wycofany już czynnik chłodzący R12.
Opublikowano

Skad kolego wiesz, ze mam klime (ktory z powyzszego opisu vina to sugeruje)?

Jak czytam majac r12 najlepiej nabic ja czynnikiem R409A. Czy ktos wie gdzie w Warszawie moge to zrobic ? Czytalem, ze jest to drozsza usluga od R134a.