Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tytułem wstępu: Posiadam BMW E87 z lipca 2005 wyposażone w nawigację Professional (napęd CD i DVD). W żadnym z napędów nie mam możliwości odtwarzania plików mp3. Próbowałem już nagrywania płyt z różnymi prędkościami zarówno CD-R/RW jak i DVD-R/RW, w katalogach i bez katalogów. Niestety po włożeniu płyty z plikami mp3 do któregokolwiek napędu wyświetla się komunikat "Not supported format...". W związku z tym zacząłem szukać na forum rozwiązania tego problemu. Przeczytałem, że można "nadbudować oprogramowanie" czy też "odblokować mp3" w autoryzowanych serwisach BMW co pozwoli cieszyć się dużą ilością muzyki na niewielu nośnikach. Zacząłem, więc dzwonić do najbliższych serwisów:

-Bielsko-Biała (Sikora) - Pracownik przyznał, że nie spotkał się z czymś takim i polecił zadzwonić w przyszłym tygodniu gdy wróci kierownik serwisu (może on będzie się znał).

-Mikołów (też Sikora) - Gość poprosił o maila z numerem VIN i opisem tego co chcę zrobić, a on miał się skonsultować i odpisać. Po tygodniu odpisał, że są w stanie takie coś zrobić. Ale czy to się uda "zależy od radia" a to sprawdzą po podłączeniu do komputera. Koszt około 500zł. :?

//Nawet jestem w stanie wyłożyć 500zł za taką usługę w ASO ale muszę być pewny, że zrobią to jak należy.

-Katowice (Bawaria Motors) - Poprosili o VIN i po chwili stwierdzono, że w moim wozie nie ma możliwości odtwarzania mp3. Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy ale chodziło mi o programowe "dołożenie" odtwarzania mp3, a nie stwierdzenie czy teraz mogę odtwarzać mp3.

Po bezowocnych kontaktach z serwisami postanowiłem to odłożyć, ale problem powrócił gdy spędziłem kilka godzin w samochodzie przełączając stacje radiowe w poszukiwaniu muzyki w otchłani reklam, wiadomości i POPu. W związku z powyższym szukam pomocy wśród użytkowników tegoż forum, którzy zajmują się aktualizacją bądź ingerencją w oprogramowanie samochodów BMW:

Czy ktoś z Was potrafi zmusić Navi Professional w E87 z lipca 2005 roku do odtwarzania mp3? (lub do zrobienia czegokolwiek w rozsądnej cenie, co pozwoli odtwarzać pliki mp3 w moim wozie) Lub czy ktoś może polecić dobre ASO gdzie będą się na tym znali i nie wezmą 500zł za, sprawdzenie wersji modułu i stwierdzenie, że nic nie mogą zrobić? Jestem w stanie przemierzyć kawał drogi żeby to zrobić w profesjonalny sposób, więc gdzie to będzie zrobione nie ma dużego znaczenia (aczkolwiek preferuję Małopolskę, Śląsk i Dolny Śląsk ze względu na łatwy dojazd).

Pozdrawiam

Edytowane przez Matthew
Opublikowano
Witam!

W przypadku E60, które kodował ostanio wspólnik MP3 poszło bez problemu. E60 bylo z czerwca 2005r, czyli tak jak Pana auto. W przypadku E60 brak możliwości odtwarzania MP3 był do marca 2005, między marcem 2005,a wrześniem można było to dokodować, a po wrześniu było już seryjnie w autach. W E60 przed marcem 2005 należało jechać do ASO i "podnieść" soft do najnowszej wersji (koszt około 400 PLN) i wtedy mozna było to dokodować. Tak sprawa ma się z E60. W E81 tematu nie mieliśmy okazji przerabiać jeszcze.

Mogę spróbować to rozgryźć, ale potrzenuje troszkę czasu na to.

EDIT: Po dalszej korespondencji mailowej pan z rzeszowskiej firmy stwierdził, że:
Sam z ciekawości temat spróbuje rozgryźć.
oraz da znać gdy się dowie jak sprawa ma się z jedynkami.

PS: Dzięki darcyn!

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pewnie będzie to samo..

gość jest z forum bmw-sport. tutaj pewnie też jest

Opublikowano
pewnie będzie to samo..

gość jest z forum bmw-sport. tutaj pewnie też jest

Nie jestem z żadnego forum, a jednoczesnie zaglądam na wszystkie ;)

Dzisiaj wieczrem znajde troche czasu to napisze co się dowiedziałem.

Opublikowano
Nie jestem z żadnego forum, a jednoczesnie zaglądam na wszystkie ;)

Dzisiaj wieczrem znajde troche czasu to napisze co się dowiedziałem.

Dobrze to słyszeć, gdyby nie ten post i tak przypomniałbym się wieczorem. Sam wczoraj trochę szukałem ale nie znalazłem żadnego info o mp3 i E87 w sieci.
Opublikowano
Udało mi się wyciągnąć od "kogoś tam" pracującego w oficjalnym "gdzieś tam" :8) jak można jednoznacznie sprawdzić, czy można zakodować MP3 w aucie (dotyczy wszystkich modeli). Auto musi posiadać wersje oprogramowania dla modułu CAPPL co najmniej CCC_APP.C08. Można to sprawdzić np. NCSem zaczytując moduł gdy pokazuje się ramka z jego danymi.
Opublikowano

Matthew

jeżeli jesteś w stanie wydać 500PLN na "odblokowanie" MP3 w Twoim radiu to zapewne jesteś w stanie wydać 400PLN na ori radio proff, które tą funkcję posiada...

Pamiętaj, że radia mają różną moc, gdzie zdarzały się przypadki, że chłopaki wymieniali z business na proff i na odwrót... gdzie pojawiały się problemy z jakością dźwięku. Kup takie samo radio, ale z funkcją MP3

Opublikowano (edytowane)
Matthew

jeżeli jesteś w stanie wydać 500PLN na "odblokowanie" MP3 w Twoim radiu to zapewne jesteś w stanie wydać 400PLN na ori radio proff, które tą funkcję posiada...

Pamiętaj, że radia mają różną moc, gdzie zdarzały się przypadki, że chłopaki wymieniali z business na proff i na odwrót... gdzie pojawiały się problemy z jakością dźwięku. Kup takie samo radio, ale z funkcją MP3

Nie wiem dokładnie jak to jest zbudowane wewnątrz ale wydaje mi się, że coś takiego jak 'radio' nie ma w moim wozie zastosowania. Prawdopodobnie posiadam moduł CCC, który przypomina płytę główną z notebooka i on dekoduje, odtwarza etc. (taki mały komputer z takimi peryferiami jak anteny radiowa i GPS, napędy optyczne, ekran, głośniki czy urządzenie sterujące iDrive).

PS: Kto z okolic Oświęcimia sprawdzi mi wersję softu modułu CAPPL?

//Szok! W promieniu 30km od mojego miejsca zamieszkania nikt oprócz jednej firmy (polecanej u różnych mechaników) nie potrafi z elektroniki samochodowej więcej niż 'kasowanie inspekcji'. A ludzie w tej jedynej firmie twierdzą, że mają tyle roboty, że nawet nie mają 5 minut, żeby mi to sprawdzić. (jasne!) :mad2:

Pozdrawiam.

Edytowane przez Matthew
Opublikowano
Bo zwyhłym sprzętem "do wszsytkiego" nie odczytasz. Poszukaj kogoś kto ma dedykowany sprzęt do BMW i niech sprawdzi NCSem. Nie dam sobie ręki uciąć, ale chyba poprzez VIN tez mozna było jakos sprawdzić wersje softu, poszperaj na RealOEM.
Opublikowano (edytowane)

Wreszcie poznałem wersje softu w moim module CAPPL. Takową informację otrzymałem w Lubelskim ASO po podaniu numeru VIN (tak poprostu! a ja jeździłem po okolicy szukając "majstra ze sprzyntym"). Jakby tego było mało, rozmowa odbywała się przez telefon(!). Na szczęście moja wersja softu CCC_APP to 8.106.1, czyli w najbliższych dniach wybieram się na kodowanie mp3.

Pozdrowienia dla lubelskiego serwisu BMW :)

Edytowane przez Matthew
Opublikowano
yyy w sprawie prowizji do kogo pisać
Z mojej strony możesz oczekiwać co najwyżej słów podziękowania za cynk o CarpeDiemDiag, a w sprawie prowizji możesz uderzać do gościa, który zgarnął kasę :wink:
Szkoda, że wtedy dziennych nie udało nam się zrobić
Nie żałuję. Może i byłoby to ułatwienie gdyż mógłbym zapomnieć o światłach ale ksenony przy podobnym oświetleniu jak na zdjęciu wyglądają o niebo lepiej. A ja tak czy siak zawsze włączam światła ręcznie bo denerwuje mnie włączanie się reflektorów po naciśnięciu startera a przed włączeniem silnika i przygasanie przy "kręceniu". Przy dziennych zrobionych jak na przykładzie pozwoliłbym sobie na takie katowanie żarówek halogenowych ale obecnych mi szkoda. Nawet sprawdzałem w domu jak by to wyglądało (włączone drogowe tylko z postojowymi) ale stwierdziłem, że wygląda to jakby auto miało zeza :D

Dodatkowo jeszcze pochwalę się, że wracając pozwoliłem sobie na zwiedzanie południowo-wschodniej Polski (nadkładając jedyne 145km).

Trasa: Rzeszów-Domaradz-Dukla-Gorlice-Grybów-Krynica-Muszyna-StarySącz-Rabka-SuchaBeskidzka-Wadowice-Osiek k Oświęcimia.

Dla widoków w dolinie Popradu, dobrej jakości dróg i górskich serpentyn było warto.

Pozdrowienia dla kierowców czerpiących radość z jazdy :cool2: