Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie.

jak sprawdzic, czy mam dobrze podlaczone sondy lambda ? czy jest taka mozliwosc ?

kupilem sondy lambda bosh uniwersalne za okolo 100zl sztuka na allegro, one nie mialy oryginalnych wtyczek, tylko musialem laczyc kable i nie wiem czy dobrze to zrobilem.

w aucie faluja obroty na wolnym biegu, czasami samo gasnie. mam rowniez instalacje gazowa omvl dream XXI. wiem, ze winne sa sondy lambda poniewaz po podlaczeniu do kompeutera wlasnie wyskoczyly bledy sond lambda, a po wykasowaniu tych bledow silnik chodzil idealnie.ale niestety nie na dlugo, bo po ponownym uruchomieniu znowu bledy sie pojawily.

jesli ktos wie cos na ten temat, to prosze o pomoc. pozdrawiam,

Opublikowano
Ale tam nie da się żle podlączyć bo kable powinny być tych samych kolorów co w ori...czyli czarny,szary i 2 białe...chyba dobrze pamiętam.Łączysz kolorami i nie ma opcji aby bylo źle...no chyba że sondy do dupy.Ja nie bardzo ufam boshowskim...u siebie kupilem dwie NGK po 99 zł szt i wszystko jest OK.Pozdrawiam.
Opublikowano
aja mam odpiete i tez mam wszystko okey :)

Inni tez dostarczaja Radość z jazdy :)

http://img222.imageshack.us/img222/4316/drivingpleasure2.jpg

Opublikowano
aja mam odpiete i tez mam wszystko okey :)
Jasne...tak Ci sie tylko wydaje.Kup nowe sondy i podepnij to zobaczysz czy masz rację.Pozdrawiam.
Opublikowano

temat przerabiany 100 razy , nowe, uzywane,orginalne i podruby z allegro i lipa, po prostu taka wzielem z niemcowni , za kazdym podpieciem sond auto nie jedzie trzesie i skacze ,a nie jedzie, pali 100 pb na 100 km :) Bez sond benzyny w miescie do 16l trasa 9-11 czasami 13 . Sonda pracuje tylko na zimnym silniku ,a bez nich sterownik w chodzi w tryb usredniajacy mieszanke ! v8 szybko sie nagrzewa i dlugo trzyma temperature. Mam Autko od 3 lat i napoczatku przez te sondy to spac nie moglem i okolo 1k zlotych na nie wywalilem .

Kazdy ma swoje zdanie ja zrobilem 45 tys km bez sond .

Opublikowano
Hmm...widocznie problem u Ciebie jest bardziej złożony...moze jakiś problem z katalizatorami albo w kompie.U mnie w jednej z sond chyba tylko jeden kabel był podlaczony a druga miala chyba z 1000 lat...paliła mi BMka straszne ilości paliwa...po wymianie i podłaczeniu jak powinno być i zresetowaniu kompa spalanie spadło drastycznie...pali mi BMka teraz mniej niż mój MB W124 E320 a moze nawet mniej od okularnika mojej żony E280 chociaż pojemnośc o wiele większa...na autostradzie z Ystad do Oslo spaliła mi srednio 10,75 Litra a byłaem załadowany pod dach i predkośc nie schodziła ponizej 110 km ale nie przekraczała tez 160 km.Ostatnio jechałem do Hannoveru i spaliła mi średnio po zatankowaniu do pełna 12 litrow a na niemieckiej autostradzie wolno się nie jeździ...predkośc 100 do 190 km.Pozdrawiam.
Opublikowano

to prawda jak sondy sa nie sprawne i podlaczone samochod pali kosmiczne ilosci , dodatkowo rzuca silnikiem v8 ma lewa i prawa sonde . Widzisz w moim przypadku chyba sa zablokowane w komputerze , mialem podpieta do sond i do wiazki od silnika takie male pudeleczko , mowil mi elektronik, ze to taki niby elektroniczny katalizator , zeby spelniala euro 4. Wywalilem zaraz po zakupie potem odczepilem sondy i jest naprawde przyjemnie :)

Ja mam m60b30 , Ty b40 Ciezar auta taki sam ale 286 koni wklada mniej wysilku w bujanie furka niz moje marne 218.

Dlatego Twoje spalanie jest takie OK. ;)