Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie forumowiczów.

Jestem szczęśliwym posiadaczem bmw e39 523 touring, ale ostatnio zaczęło mi coś szwankować. Sytuacja wygląda następująco:

Otwieram samochód pilotem, wszystkie lapki się włączają (elektryka cała działa). W momencie gdy chcę odpalić samochód przekręcam kluczyk w pozycję 2 gdzie włączają się kontrolki i niektóre gasną. Gdy chce zapalić, samochód nie zapala i wyłącza się cała elektryka, od kontrolek przez radio na lampkach w samochodzie kończąc. Samochód nie reaguje na kręcenie kluczykiem ani na pilota. W momencie gdy zamknę drzwi i otworzę z powrotem wszystko wraca do normy. Samochód odpalam normalnie i jadę nim jak gdyby nigdy nic. Dodam że taka sytuacja zdarza się raz na jakiś czas, jednak ostatnio coraz częściej. Zdarzało się tak, że przez tydzień w ogóle się tak nie działo, a były takie tygodnie, w których taka sytuacja powtarzała się 10 i więcej razy. Nie ma żadnych błędów wszystko działa poprawnie. W samochodzie był zainstalowany niestandardowo autoalarm, myślałem, że może się popsuł więc go wymontowałem. Chwilę było wszystko ok jednak sytuacja znowu się powtórzyła. Alternator sprawny ładuje poprawnie akumulator także. Czy może ktoś z was miał podobną sytuację i może powiedzieć co to może być bo głupio to wygląda na stacji paliw jak muszę dwa, a czasem 3 razy drzwi otwierać zanim odjadę (drzwi od kierowcy) :)??

Edytowane przez wojtek555
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Był kiedyś podobny temat na forum co prawda dawno.Problemem była kostka stacyjki.Jak znajdę ten temat to podrzucę.

Nie wiem czy akurat u ciebie będzie to samo rozwiązanie,ale czytałem o czymś podobnym.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Znajomy elektronik też mi na początku mówił, że to może być kostka, ale jak zobaczył jak to wygląda to stwierdził, że na pewno nie jest kostka bo występuje zbyt duża przypadkowość. Jednak jak znajdziesz to podrzuć chętnie na to zerknę. Dzięki za pomoc.