Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
po co chcesz to zrobić ???

można ograniczyć przez zmianę softu ...

a ten sposób z Disa działa troszkę inaczej...

Ponieważ po zdjeciu węzyka podcisnienia egr i zaslepieniu go silnik przestaje nadmiernie kopcic(czarno) po zmianie biegu lub po mocniejszym depnieciu.

Minus tej operacji to check. Dlatego szukam sposobu na wyelimnowanie tych czarnych bąków. Tak aby nie kolidowało z elektroniką lampki check.

Jak ten sposób z disa działa? Inpą tez da rade to ustawić w moim modelu?

Tomek
Opublikowano

ja na Twoim miejscu usunął bym przyczynę tych czarnych bąków , czyli źle działający - przycinający się zawór egr ( wyczyścić )+ wymiana zaworka który tym steruje ...

a błąd będzie zawsze , jedyny sposób to obróbka ori programu w sterowniku i usunięcie egru ...

w DIS ie jest co najwyżej kalibracja która daje nam możliwość niewielkich korekt w działaniu egr ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Egr już czysciłem. Wezyki do przetwornika wymieniłem. Czyli mam znów zwalać kolektor ssący aby dostac sie do tego przetwornika celem wymiany? Czy jest sposób aby ten zaworek sprawdzic czy dobrze działa?

Po zdjeciu wezyka egr mogę zassac powietrze z wezyka wdmuchac zaś niewiele ale można czyli przepuszcza?

Jak sprawdzic czy egr sie przycina?

Tomek
Opublikowano

Zdjełem rure, nawet żona mi troche przegazowała pedałem,a tu nic żadnych ruchów tłoczka egr. Robiłem to na cieplym silniku.

Wymontowałem, przeczysciłem,rozruszałem tłoczek. I dalej to samo.

Odpowiedzcie kiedy egr pracuje? W jakich warunkach? Czy może tylko na zimnym silniku?

Tomek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na zimnym pracuje tłoczek w egr. Na ciepłym zaś nie.

Jeśli sterowanie zdejmie sie na ciepłym silniku błedu nie bedzie. Bład ukazuje sie na zimnym rozłaczonym egr(bo chce i musi pracować).

Tomek