Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plusem

Już o tym pisałem.

W E23, E24, E28, E30 sterowany jest minusem.

W E31, E32, E34, E36,itd, sterowanie jest już plusem,

Wszystkie na zależnie od silnika, wyposażenia, rocznika, itp.

Opublikowano
a moze kolego wiesz jak wpiac sie w sterownik centralnego zebym otwierał i zamykal pilotem mam alarm legendford f-14 i niemam pojecia jak to wpiac bylbym wdzieczny
Opublikowano

Skupmy się więc na instalce wchodzącej do lewych przednich drzwi.

Za głośnikiem umieszczone jest w niej kilka przewodów, ale Ciebie będą interesowały:

1. przewody do samego siłownika:

- czerwono-zielony

- biało-czarny

- biało-zielony

2. przewody do włącznika na zamku:

- biało-czerwony-(żółty)

- niebiesko-brązowy

Nie wiem jakiego typu masz siłowniki, gdyż po tym najlepiej poznaję rozwiązanie w instalacji, ale wyżej opisałem istotne przewody dla opcji z siłownikiem na zamku, a dla siłownika na kasecie klamki istotne przewody to:

1. przewody do samego siłownika:

- czerwono-zielony

- biało-czarny

- biało-zielony

2. przewody do włącznika na zamku:

- biało-czerwono-(żółty)

- niebiesko-brązowy

- niebiesko-fioletowy

I= Czerwono-zielony to zasilanie stałe +12V.

I= Przewody biało-zielony i biało-czarny są to sygnały z siłownika o jego położeniu dla modułu - zamknięty i otwarty i nimi również można sterować ale wpinając w nie układ przekaźnikowy rozłączający drugi obwód, co potrafi przysporzyć kłopotów, więc odradzam.

I= biało-czerwono-(żółty) czyli czasem z żółtymi kropkami lub paskiem, jest to przewód, który po podaniu impulsu +12V zamyka centralny i przy dłuższym przytrzymaniu impulsu domyka szyby elektryczne, oraz rygluje

I= niebiesko-brązowy jest przewodem na który po podaniu impulsu +12V otwiera centralny.

W późniejszych rocznikach ten niebiesko-brązowy nie występował i otwieranie należało podłączać pod przewody biało-zielony i biało-czarny.

W siódemkach podpinałem tak aby dobudowany alarm załączał alarm fabryczny, domykał szyby, ryglował przy naciśnięciu jedynie jednego przycisku.

Opublikowano
niestety u mnie niema kabelka w kolorze biało-czerwono-(żółty) wszystkie pozatym sa podpiolem i nic jak podpialem pod niebiesko brazowy to zamykal drzwi a niemozna w zaden sposob juz ich otworzyc tylko kluczykiem a przy tym alarmie legendford f-14 wychodzi az 6 kAbli 2+ 2- isterowanie otworz zamknij pierwszy raz spotykam sie z takim alarmem zlaczylem te + i - razem podpialem pod akumulator i tez to nic nie dalo