Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przy okazji wycieczki niemiecką autostradą postanowiłem sprawdzić "ile pojedzie" no i pojechał do końca licznika czyli 260km/h. Jak to możliwe skoro powinna być blokada do 250km/h. Może to błąd wskazania (zawyżone) ? Jak jest u kolegów z tym motorem?

Opublikowano

Hmmm

Może masz program zrobiony w aucie i odblokowany ogranicznik ?

Albo hamownia albo komputer i sprawdzenie dawki paliwa i ciśnienia doładowania w trakcie jazdy.

Opublikowano
Witam,

Przy okazji wycieczki niemiecką autostradą postanowiłem sprawdzić "ile pojedzie" no i pojechał do końca licznika czyli 260km/h. Jak to możliwe skoro powinna być blokada do 250km/h. Może to błąd wskazania (zawyżone) ? Jak jest u kolegów z tym motorem?

Samochody w UE zawyżaja na liczniku o około 10km/h więc wszystko by sie zgadzało

Opublikowano
No dobrze, a skąd ogranicznik wie kiedy odciąć- powinien sugerować się wskazaniem licznika. :|
Opublikowano

Witam, w e46 zrobiłem kiedyś taki test . Włączyłem tempomat na autostradzie- na liczniku 140 , na nawigacji 132 . Skasowałem licznik średniej prędkości i pokazywał również 132. Więc myślę że BMW dobrze wie ile jedzie :)

Pzd R.

Opublikowano
Pewnie że wie ile jedzie, tylko nie pokazuje tego:) w ukrytym menu widać gdzieś właściwą prędkość. Zreszta wydaje mi się można wyłączyć tą opcje korekty wyswietlanej prędkości przy pomocy NCS.
Opublikowano
Potwierdzam można to odblokować ncs'em w module KOMBI jeśli się nie mylę, bodaj opcja BC_DIGITAL_V na activ. Można jeszcze w tym module wyłączyć to przekłamywanie o 10km ;). Mam coś takiego aktywowanego i pokazuje na dolnym wyświetlaczu przy zegarach aktualną prędkość w formie cyferek (identycznie jak gps) ;)
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
Witam, w e46 zrobiłem kiedyś taki test . Włączyłem tempomat na autostradzie- na liczniku 140 , na nawigacji 132 . Skasowałem licznik średniej prędkości i pokazywał również 132. Więc myślę że BMW dobrze wie ile jedzie :)

Pzd R.

BMW dobrze wie ile jedzie,niedawno jechałem 170kmh,nawigacja pokazywała 180 ,A RADAR POKAZAŁ195 I 500ZŁ :mad2: :mad2:

Opublikowano

Pzd R.

BMW dobrze wie ile jedzie,niedawno jechałem 170kmh,nawigacja pokazywała 180 ,A RADAR POKAZAŁ195 I 500ZŁ :mad2: :mad2:

mam podobnie , a to przez zły rozmiar opon ... prędkość jest podawana przez czujnik ABS , który to oblicza na podstawie obrotów koła na oryginalnym ogumieniu

Kamil
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przerabialem ten temat poniewaz tez nie wierzylem. Mam E61 z chipem Hammanna- i powiem to co sie dowiedzialem.

E61 nie ma kaganca poniewaz seryjnie jest ustawione na 244 km/h( E60 na 250km/h). Licznik jest dobrze wyskalowany i roznica bledu na zalecanych kolach jest w granicy 3-4 km/h. Z odpowiedniej gorki przy malym obciazeniu i odp. warunkach atmosferycznych auto jesz w stanie 260-265km/h pojechac :cool2:

Ja sprawdzalem swoja tylko 2 razy i to nad ranem ok. 5.00 rano i to na mniej wiecej rownwj autostradzie i--- Licznik sie konczy przy 260 km/h ale Hud Ap pokazuje dalej, Raz pokazal mi 269 km/h a drugim razem 286 km/h ale z GORKI :P :P :P