Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu oddałem samochód na serwis klimatyzacji. Dzisiaj (upalny dzień) zauważyłem że zaraz po odpaleniu silnika, nawet bez włączonej klimatyzacji działają obydwa wentylatory. Wcześniej jakoś nie zwróciłem uwagi na to kiedy włącza się wentylator klimatyzacji. Odpaliłem dzisiaj samochód i od momentu odpalenia do momentu nagrzania (wskazówka w pionie) jakieś 5 minut, kilka razy włączałem i wyłączałem klimatyzację i wentylator ten pierwszy, tak myślę od klimy chodzi cały czas. Czy to jest normalne że w wysokich temperaturach obydwa wentylatory działają cały czas (nawet z wyłączoną śnieżynką), czy wentylator klimy powinien się tylko włączać jak załączona jest sprężarka? Czy on po prostu po jakimś czasie jak schłodzi czynnik się wyłącza. Zaznaczam że sprawdzałem to na postoju. W piątek śmigamy do Cro i wolalbym byc pewnym że moja klima działa prawidłowo.

Z góry dzięki za wyjaśnienia, zasada działania klimatyzacji jest mi zupełnie obca. :oops:

Opublikowano
Dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Zastanawiam się tylko jak zachowuje się ten wiatrak w upale. Teraz jest już trochę chłodniej więc czynnik szybciej się schładza. Ja sprawdzałem samochód jak na dworze było gorąco więc może ma to jakiś wpływ. Nie wiem czy dobrze kombinuję... Hmmm czyżby czekała mnie jeszcze przed wyjazdem wizyta u elektryka...
Opublikowano
Ale on czy upał czy zimno zachowuje się tak samo - jak włączę klimę: zawsze się kręci z tego co przyuważyłem.
Opublikowano

Czy jak odpalisz silnik bez klimy to ten pierwszy wentylator się włącza?

Czy tylko jak włączysz klimę to się wyłącza. A jak wyłączysz klimę to odczekaj chwilę i sprawdź czy po chwili się wyłączy.

Bo jeśli po wyłączeniu klimy dalej chodzi ale przez chwilę to normalne bo ciśnienie w układzie musi się zmniejszyć

Opublikowano
Sprawdzę to dokładnie rano. Odpalałem auto na klimie i na pewno działał, wsiadłem do auta wyłączyłem klimę podszedłem zobaczyć i nadal działał. Całkiem możliwe że był to zbyt krótki czas na zmniejszenie ciśnienia i wyłączenia wentylatora ale muszę to sprawdzić dokładnie. Dzięki. Napiszę jutro jak sprawdzę dokładnie. A tak w ogóle jeżeli ten wentylator chodzi non stop to co może być uszkodzone. Mam w razie czego dwa dni do wyjazdu, i czy ciągła praca tego wentylatora wpływa na coś negatywnie? tak naprawdę nie wiem jak długo już z tym jeżdżę...
Opublikowano
Sprawdź poziom płynu chłodniczego w silniku. Ten wentylator załącza się tez na stałe jak silnikowi za gorąco.
Opublikowano
Dzięki za szybkie odpowiedzi Panowie. Wszystko jest w porządku. Niepotrzebnie nasiałem paniki :oops: . Wentylator rzeczywiście nie włącza się jak odpalam samochód na wyłączonej klimie, włącza się jak klima jest włączona, po jej wyłączeniu staje ale po ok 10 sekundach. Wczoraj zbyt szybko po wyłączeniu klimatyzacji wsiadłem do samochodu i myślałem że działa cały czas. Jeszcze raz dzięki.