Skocz do zawartości

318i m40 '93 wymiana układu wydechowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od kilku miesięcy jeżdżę BMW, z przykrością muszę przyznać że poprzedni właściciel nie zbyt dobrze traktował swojego samochodu, w wyniku tego było kilka nie przyjemnych usterek, choćby wymiana wałka rozrządu. Kolejną przykrą sprawą jest właśnie układ wydechowy dokładnie końcowy tłumi który delikatnie mówiąc się 'trochę' rozsypał, zamierzam w najbliższym czasie go wymienić i tu zrodził się pomysł aby wymienić cały układ wydechowy.

Spędziłem trochę czasu na tym forum oraz na innych w poszukiwaniu jakiś wskazówek co do wymiany układu. Niestety nie znalazłem odpowiedzi.

I dlatego mam kilka pytań

jakiej firmy polecacie układ (chodzi mi głownie o zwykły standardowy, chyba że jakiś nie głośny sportowy to też bym prosił o jakieś info)?

jakie elementy składają się na wymianę układu i czy jest problem jeżeli aktualnie mam układ z katalizatorem a chcę wymienić na układ bez katalizatora ( jeśli ma ktoś jakiś link do schematu bym się cieszył gdyby go podał)

i jeszcze jedno pytanko a raczej prośba kiedyś jak przeglądałem forum natrafiłem na link strony na której po podaniu modelu bmw dostępna była lista wszystkich cześć wraz z numerami

Dopiero 'wchodzę' w świat samochodów więc mam świadomość że moje pytanie mogą być 'głupie' aczkolwiek liczę na pomoc, mam nadzieje że trafnie sprecyzowałem moje pytania

Pozdrawiam

Damian : )

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/select.do tu masz link do katalogu

jeżeli chodzi o wydech to najlepiej kupić oryginał używkę

można trafić w dobrym stanie

kata bez potrzeby nie wycinaj bo utracisz dżwięk i inne walory bezpowrotnie

Opublikowano
  • Autor

dzięki za link, właśnie dlatego pytałem czy można wymienić cały układ tak żeby nie było takich efektów.

Edit: a więc zmieniłem tylko końcowy tłumik, zamiast seryjnego , uniwersalny tłumik firmy ULTER nm-142/07-2, używany ale i za to cena mała, musiałem wydłużyć rurę do tłumika oraz dorobić "haki" żeby prawidłowo zaczepić tłumik, efekt jest zadowalający cichy dopiero przy obrotach powyżej 4 k wydaje 'syk' bardzo ładnie to brzmi ( wg mnie oczywiście ), wydłużka rury wystarczająca aby końcówka nie wychodziła za zderzak czy tak jak chciałem.