Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupilem do swojej buni zestaw kolo sprzeglo docisk.Mam takie pytanie co jest potrzebne do wymiany dwumasy.Dbam o swoja bunie i niby mam zaufanego mechanika,ale boje sie ze cos mi zknoci.Mam 520d,ale pewnie w 320d wymiana jest podobna.Moglby ktos napisac co trzeba zrobic i jakie narzedzia sa potrzebne, na co zwrocic uwage??

Opublikowano
Witam

Zakupilem do swojej buni zestaw kolo sprzeglo docisk.Mam takie pytanie co jest potrzebne do wymiany dwumasy.Dbam o swoja bunie i niby mam zaufanego mechanika,ale boje sie ze cos mi zknoci.Mam 520d,ale pewnie w 320d wymiana jest podobna.Moglby ktos napisac co trzeba zrobic i jakie narzedzia sa potrzebne, na co zwrocic uwage??

Jeśli to mechanik to pewnie ma duże torxy żeby odkręcić skrzynię od silnika. Dobrze jak będziesz miał trzpień centrujący ( jeśli nie fabryczny to można go dorobić z metalu, drewna, plastiku...)to przy zakładaniu skrzyni będzie dużo wygodniej :D. Jeśli nie wiesz co to takiego to : zmierz średnicę otworu koła dwumasowego i tarczy sprzęgłowej i z tymi wymiarami zrobisz sobie trzpień. Można po założeniu kompletu jeszcze "manewrować" chwilę, ale tylko do momentu zwolnienia elementu blokującego docisku. UWAGA - elementu blokującego docisk nie możesz zdjąć przed zmontowaniem docisku, ponieważ docisk jest samoregulujący i wtedy szlag trafi regulację :!: . Dobrze mieć końcówkę nagwintowaną w trzpieniu to wtedy nie ma ryzyka że wpadnie ( jeśli za krótki) i można go bez problemu wyjąć nakręcając np. nakrętkę. Moze trochę chaotycznie opisane ale resztę powinien wiedzieć twój mechanik. Powodzenia. :cool2: