Skocz do zawartości

525TDS- HELP!! stukanie / nie pali jak postoji pare godzin /

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Swoim TDS`em( 525 1993r ) jezdze rok.Mam dwa problemy ze swoim autkiem. Postaram sie je opisac jak najlepiej.

1) cos stuka w zawieszeniu jak wjade w najmniejszy dolek. Wymienilem tylne amortyzatory na nowe , przednie na testach wychodza jeszcze ok.

Zastanawiam sie co moze byc przycznyna stukania. Moze slientbloki?

2) Od jakiegos czasu mialem problem z odpaleniem mojej betki jak troche postala.Radzilem sobie podgrzewaniem swiec kilkakrotnie- pomagalo. W zeszlym tygodniu wymienilem wszytskie swioece na nowe.

Poprawilo sie odpalanie, ale nie bylo zadnych rewelacji.

Dwa dni temu wsiadlem jak co ranka do mojego samochodu. Odpalam i ... nic. Rozrusznik kreci nie chce odpalic. Po raz pierwszy zdecydowalem sie go odpalic z popychu. Odpalil. Przejechalem trase 20km, zgasilem silnik byl juz cieplutki. Postanowilem sprobowac czy odpali teraz normalnie. Zdziwilem sie - odpalil na dotyk. Caly dzien jezdzilem, gasilem silnik, zaplalem wszystko bylo ok. Jednak jak samochod postal 5 godzin, znowu nie chcial odpalic. Co sie stalo? Uklad paliwowy sie zapowietrzyl?

Bardzo prosze o Wasze opinie i sugestie co do mojej awarii.

Opublikowano

Witam .

Najprawdopodobniej cofa Ci sie paliwo, zaworek na pompie nie trzyma. Mialem tak samo i wstawilem zaworek za 29 zl i wszystko wrocilo do normy. Chyba, ze wolisz naprawic pompe.

Pozdrawiam,

Opublikowano

CD

Oddalem samochod do OSOWIECKIEGO. Diagnoza:

uszkodzona instalacja elektryczna swiec zarowych

zpalony bezpiecznik

string

uszkodzony przewod paliwowy

Naprawa + zainstalowanie zaworku zwrotnego - 400 PLN

Opublikowano

Ojoj troszka drogo jak na takie blache sprawy.

Jezeli chodzi o stuki w zawieszeniu to opisz dokladnie jak, co, gdzie i kiedy slychac. Bo napisales tak niezbyt precyzyjnie.

Opublikowano

tez mi sie wydaje ze troche drogo. Rachunek:

- naprawa instalacji elektrycznej swiec - 160 PLN

- przewod paliwowy - 100 PLN

- bezpieczniki - 10 PLN

- zawor zwrotny 68 PLN

- robocizna 80 PLN

W tym jeszcze przewodu paliwowego mi nie wymienili, dopiero dzis - tlumaczyli sie ze dostawa sie opoznia i nie ma nigdzie w Wawie tego przewodu...

2) stukanie

Stukanie slychac po wjechaniu w najmniejsza dziorke. Halas slychac np jak przejezdzam przez torowisko, lub jak sa jakies nierownosci na jezdni.

Klekotanie z tego co sie zorientowalem dochodzi z tylnego prwaego kola, i z przednich dwoch.

Amortyzatory tyl i przod ok. Sam nie wiem co moze byc przyczyna?

l

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Jesli amory sa ok, to przod zostaje wahacz lub lacznik stabilizatora najczesciej pada, tyl rowniez lacznik lub poduszki mocujace amortyzator. Pozdrawiam