Skocz do zawartości

stukanie (nie tylko na wolnych) w 320i 96r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukałem ale u innych stuki były tylko na wolnych. U mnie jest tak, ze na wolnych słycha jedynie delikatne stukanie jednak nasila sie ono przy pk 1800-2000obr/min. Na początku myąlałem, że to opony bo dzwiek jest identyczny jak opony z guzem ale odkryłem z czasem, że to jednak silnik bo na postoju jest to samo. Wymieniłem oba paski wielorowkowe i rolki i (chyba) wtedy to sie zaczęło. Jednak paski są naciagniete odpowiednio. I uwaga- dzwiek ten powoduje nawet delikatne drgania które czuc na kierownicy podczas postoju! Nie sądzę, żeby była to poduszka silnika bo dzwiek jest cykliczny , częstotliwośc rośnie wraz z obrotami a przy ruszaniu ostrym nic nie stuka. Pomóżcie bo psuje to radoc z jazdy!

Opublikowano
Skoro nikt nie wie to może pomogę komuś informują, że najprawdopodobniej wine ponosi pompa wspomagania. Po zdjęciu paska z pompy objawy ustały. Jednak chciałbym to zweryfikowa i zapyta czy jest to możliwe, żeby drgania przenosiły sie na kierownicę nawet gdy nie rusza sie kierownicą, rosły z obrotami silnika ( to raczej naturalne bo pasek szybciej sie kręci ale...). Fakt, że dzwięk i wibracje czuc najlepiej w środku auta przy zamknietych dzrzwiach. A tak przy okazji, wie ktoś gdzie kupic pompę w dobrej cenie?
Opublikowano
no tak ale jak sciagnąłeś pasek z pompy to także z wisko tak???? Czy czasami visko nie odpowiada za ta sytuację, a może jedeno ze skrzydełek sie urwało i teraz ma bicie.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
pierwsze o czym pomyslalem to visco ale raczej to pompa. Czy te objawy wskazuja na visco wg Was?
Opublikowano
pierwsze o czym pomyslalem to visco ale raczej to pompa. Czy te objawy wskazuja na visco wg Was?

jezeli jednego ze skrzydełek nie ma to ten cały wentylator jest niewyważony, a dość szybko sie kręci, w szczególności zaraz po uruchomieniu (przez chwile mocno dmucha) i jak sie zorgrzeje także visco sprzęga. Nie możesz tego wykluczyć. Czyli masz do sprawdzenia wszystko co jest podpięte pod ten pasek który sciagnałeś.

Najlepiej to załóż pasek, i chwile po zapaleniu spróbuj zatrzymać ten wentylator, powinien bez problemów się zatrzymać i dodaj gazu, jezeli dalej bedzie wpadać w dragania to masz visco wykluczone i zajmujesz sie pompa.

NO i obowiązkowo sprawdź stan oleju w spomaganiu i jakość, jak jest mętny to do wymiany. Powinien być w wiekszości samochodów (beemek) oprócz mojej (zielony), czerwony, taki malinkowy, przeźroczysty.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Wielkie dzięki Barto. zrobie jak mówiłeś i dam znac.
Opublikowano
Zrobiłem tak jak radził Barto i wszystko wskazuje na pompe. Wentylator bez problemu staje a drgania pozostają.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No więc mam nowe pytanko. Wymieniłem pompę u znajomego na seatowską. drgania i stukanie zmniejszyło intensywnoś ale zostało. Zapewne powodem było mniejsze ciśnienie pompy (122atmosfery). Pompa była praktycznie nowa i napewno sprawna więc wina leży wg w dalszej części przekładni. Załóżyłem z powrotem starą pompę, zrobiło sie głósniej a mechanik siedział pod autem i twierdzi że równomiernie do stuków czu drgania węża olejowego dochodzącego do pompy. Zapewne zepsół sie któryś z zaworów układu. Jak to sprawdzi, który dokłądnie i ewent. gdzie to mozna zrobi? Czy zawory sa wymienne czy trzeba sukac przekładni?

dzieki za wszelkie info

Przemas

Opublikowano

Naprawde nikt nie mial do czynienia z przekladnia? Nie chce akladac nowego tematu ale koro Wy nie wiecie to kto moze wedziec? Jezdzic i wydawac kase to nie problem ale lepiej byloby jezdzic z jakas wiedza.

Moze ktos na cos wpadl?