Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jak w temacie mam do wymiany krzyżak wału..i teraz pytanie jeden gosc mi gadal ze niby trzeba wał wyważac przy wymianie tego krzyżaka wiec jak jest naprawde?jak wygląda wymina tego elemntu?z gory dzieki za info pozdrawiam
Opublikowano
ale co uzywke? wał?czy krzyzak?bo juz sie pogubilem..bmw mam nie dlugo i za bardzo nie znam sie..duzy jest ten krzyzak? do wymiany mam ten przy moscie..to chyba da sie jednak sam krzyzak kupic..w sklepie pytalem to ceny niby za ową czesc zaczynaja sie od 30zl w zwysz
Opublikowano
dzieki..ale i tak nie wiem co mam zrobic..jedni gadaja ze wymienic drudzy ze caly wal..bo jak caly wal kupie to niby wywazac nie trzeba a jak w tym krzyzak wymienie to trzeba co za glupoty..trudno odstawiam we wtorek do mechanika niech zmienia krzyzak i tyle..powiedzial ze zrobi to wiec chyba zrobi..w sklepie kaza wymiary podac wiec napewno da rade go kupic.
Opublikowano
czy ta czesc jest wogole wymienna?mozna ja odkrecic czy to jest jakos prasowane??powiedzcie bo juz za glupi jestem a nie chce zeby mi na sztuke zrobili. :evil: a jak zdecyduje sie na kupno walu to czy np od sedana pauje do kombi??
Opublikowano
u siebie w 320 kombi mialem luz na krzyzaku i kupilem caly wal od 316 comacta. pasowal bez problemu, nie wywazalem. dalem 100zl za wal, wymienilem sam, jezdze juz rok na tym i nic niepokojacego sie nie dzieje. kup uzywany caly wal i bedzie git.
nie ważne ile pod maską! ważne ile pod czaszką!
Opublikowano
i tak zrobie.jeden mam na oku juz za 150zl. ale gorzej jak sie trafi jakis zly..bo u mnie z tym krzyzakeim jest tak ze sa pukniecia ale nie mocne tylko mocno mi zaczelo tam piszczesc na wstecznym a na dwojce trujce jak powoli jade albo noge sciagam z gazu to piszczy. ale to jak to jest jak w tym byl dal zmieenic krzyzak to niby trzeba wywazac go potem a jak kupie caly wal to juz nie wiec jak to jest? ps.mam z zona teraz urlop i chcielismy troche pojezdzic i tu pytanie czy nic sie nie stanie odrazu z tym dziadostwem??
Opublikowano
witam dzis dalem boja bunie do mechanika na wymiane tego krzyzaka..za krzyzak dalem 100pln jak odbiore to dam znac jakie efekty. wymiary krzyzaka tez wam podam jak by ktos chcial na przyszlosc. pozdro :lol:
Opublikowano
auto odebrane i jest lipa..od 80km/h zaczynaja sie wibracje czuc je w siedzeniu i kierownicy..wiec jednak trzeba wywazyc..
Opublikowano
Witam, chłopaki co ma wymiana krzyżaka do wyważenia. Ja wymieniałem oba, bo mam dwa i jest złożony bez wyważania, bo niby po co. Mechanik, który to robił nie zaznaczył sobie jak wał był spięty i dlatego trzeba wyważać, bo złożył Ci źle. Krzyżaki w BMW są spawane, w ich miejsce wspawuuje się nowe i śmiga. Nie jest to jakoś specjalnie trudne, ale precyzyjne. Nie wyważaj, tylko zdejmij wydech i przestawiaj sobie wał na wieloklinie o ząbek i na przejażdżkę, aż trafisz tak jak było i będzie ok. Jeżeli krzyżak nie został wspawany centrycznie to wyważyć się nie da, także jeżeli żadna pozycja nie będzie dobra, to zmiana wału.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
:norty: bylem dzis u mechanika co mi robil ten krzyzak.. kazal zosatwic aauto. i co? chyba kolega ttrol ma racje bo zrobil mi w ramach reklamacji i teraz jest ok :norty: zadnych drgan i cisza..zobaczymy na jak dlugo heh temat do zamkniecia dzieki wszystkim za podpowiedzi pozdro ps.zapomialem o tych wymiarach krzyzaka zeby podac na forum..podam je jutro