Skocz do zawartości

318i M40 1991r remont silnika czy swap na is?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Silnik mi mocno klekocze i odcina przy około 5,5tys obr. pytanie tak jak w temacie, proszę o suegestie, pzodrawiam.

Opublikowano
Moim zdaniem swap na is jest nie oplacalny, bardziej oplaca sie naprawic stary silnik taniej ci wyjdzie i bedziesz wiedzial co masz
Opublikowano
Też mierzyłem się z wymianą silnika, bo mój bardzo klepie, jednak po rozmowach ze znajomymi stwierdziliśmy że nie warto. Wolałem więc wydać to 700 zł na kompletny zestaw rozrządu. Aktualnie mój samochód jest u mechanika i właśnie zmieniane są w nim newralgiczne elementy. Napraw silnik, przynajmniej wiesz na czym stoisz. Przy kupnie innego silnika i tak trzeba liczyć się z kosztami gwarantowanymi, na podstawowe wymiany.
Opublikowano
a ja polecam swap, is'a z 96 roku z osprzętem kupiłem za 500zł na allegro, ściągnąłem głowice dzięki czemu wiem że nie mam luzów na tłokach i głowica jest szczelna :) z planowaniem głowicy i uszczelką w 700zł się zamknąłem. Co prawda borykam się jeszcze z jednym problemem, ale to prawdopodobnie wina ews'u. W ostateczności kupie niekodowany komputer z m42. Silnika szukałem 4 miesiące :) i opłaciło się.
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

Popieram kolegę :D

Ja już 8 lat śmigam e36 z M44 na osprzęcie m42 i nigdy mnie silnik nie zawiódł. Czasem pogonie go do odcinki bo lubię, nie jest paliwożerny i pracuje cicho. Obce mu są klekoty z pod pokrywy m40

Na alledrogo pełno jest kompletów swap średnio za 1,5 tys zł,przełożyć i śmigać:)

Dobry remont silnika mało nie kosztuje

A co do pytania o klekotanie i odcinkę do 5,5tys obrotów to sprawdź stan wałka rozrządu i krzywek

Opublikowano

No właśnie, jak widać zdania są podzielone, znalazłem silnik z osprzętem(mały przebieg M44) za 2tys + 1tys przekładka. A może lepiej zainwestować w jak najtańszy i go sobie od razu wyremontować? Bardziej chwalą M42 niż M44, dlatego też myślałem o swapie na M42 i nie ma problemu z EWS.

Wiem, że wałek i krzywki do sprawdzenia, ale nie wiem czy chce cokolwiek robić przy tym silniku, nie wiem też czy go potem na allegro wystawiać czy gdzieś na złom go oddać..:P