Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu mojej bunia doskwiera pływające w koleinach zawieszenie tylne, ciężko utrzymać w koleinach auto na drodze, o mokrej nawierzchni już nie wspomnę, bo wtedy jest masakra. Czuję wtedy takie bujanie jakbym zaraz miał się znaleźć 2 metry dalej na sąsiednim pasie albo w rowie :( Na forum wyczytałem, że przyczyna tej usterki tkwi w uszkodzonych tulejach pływających. Wlazłem dzisiaj do kanału obejrzałem te tulejki i nie widać, żeby gumy były popękane. Podniosłem auto, kumpel szarpał za koło no i żadnych tam luzów nie wyłapałem. Zauważyłem natomiast, że jedna z tulejek w elemencie nr 8 na rysunku

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD51&mospid=47544&btnr=33_0519&hg=33&fg=30 jest pęknięta. Podejrzewam, że to może być przyczyna tego "pływania". W związku z tym moje pytanie jest następujące: czy te tulejki w tym elemencie są wymienne, czy muszę zakupić drugi? Czy ktoś z was przerabiał już taką wymianę całego elementu? Robić samemu, czy oddać do mechaniora. No i najważniejsze to ustrojstwo nowe trochę PLN-ów kosztuje. Warto brać nówkę, czy poszukać dobrej używki? Proszę o porady.

Opublikowano
jeśli dobrze pamiętam to w sklepie koleś mi mówił że niestety do E39 nie występują te tulejki jako elementy wymienne i trzeba zakupić wahacz, ale kumpel mechanior miał mi sprawdzić od E34 bo zawiecha niby ta sama a tam jest już jako część wymienna, ale czy to prawda??? dowiem Się wkrótce
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.