Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem , że problem był wałkowany wiele razy lecz po przeszukaniu forum nie mogę znaleźć odpowiedzi na męczący mnie problem. Mój samochód 320d 150 km automat. Otóż mam problem z falowaniem obrotów podczas równej jazdy. Gdy jadę z równa prędkością nie przyspieszam nie zwalniam falują mi obroty. Zakres tego falowania jest zależny od temperatury silnika. Gdy silnik jest zimny obroty zmieniają się o około 200-300 gdy silnik się nagrzeje falowanie prawie ustaje albo robi się prawie niewyczuwalne. Silnik pokazuje błąd systemu recyrkulacji spalin, lecz po zaślepieniu zaworu egr problem pozostał. Wiem, że takie rzeczy może powodować konwerter ale niedawno go wymieniałem i wszystkie inne problemy z nim związane ustały ( tarka, buczenie, drżenie przy przyspieszaniu). Podczas zmiany konwertera był również wymieniany olej i filtry lecz skrzyni nikt nie rozbierał i nie sprawdzał czy jest tam wszystko ok. Oprócz tego problemu samochód sprawuje się idealnie nie kopci ,przyspiesza jak szalone, pali tyle co zwykle, skrzynia nie szarpie nie zastanawia się chodzi miękko. Już brak mi pomysłów, może któryś z mądrych użytkowników forum pomoże w mojej sprawie.
  • 2 miesiące temu...