Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czytałem wszystkie posty i porady odnośnie problemów z turbawka, dynamika i elastycznościa. jednakże nie doczytałem sie tego co prezentuje mój samochód. otóż betka jak była zima, temp zewnetrzna okolo 0 do -15, to nie bylo problemów auto śmigało aż miło. Teraz gdy przyszlo lato zaczely sie problemy. auto w przedziale obrotów 2-3k ma przypływy i odpływy mocy. Na 4, w przedziale 2-3k to 3 sekundy jest 20l na ekonomizerze, potem 3 sekundy 16, potem znowu 20 i znowu 16, a od 3k zwykle juz zalapie na 20 i ciagnie do konca. na 5 biegu, przyspieszajac od 95 kmh, to zlapie 16 l na chwile, potem spada na 10-11, potem znowu na 16, i znowu na 10-11.. zebranie sie z 5 biegu na autostradzie z 90 kmh, trwa wieczność. a auto nie jest po to żeby sie z nim meczyc tylko żeby jezdzić.

Wymienione filtry powietrza, paliwa, oleju, przeplywka, przewody podcisnienia, zatkany egr, elektrozawor od turbiny na kielichu.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? co można zrobić bo jest to wkurzajace.. :mad2: :cry2:

Opublikowano
Kolego a czy po wymianie przepływki wgrywałeś nowy soft disem?? Być może to jest przyczyną tych wahań mocy... Warto sprawdzić w disie jaką masz wersje softu w swojej buni.
Opublikowano

Problem ten poruszalem w wielu warsztatach, a ta przeplywka co wymienilem to na taki sam numer jak miala ta wczesniejsza..

i wielokrotnie zapewniano mnie ze to nie wina softu -.-

chociaz kolega co pracuje w bmw od 20 lat rzekł, ze silnik chodzi w not programie. i sam juz nie wiem, bo nie mam kabla i ciezko sprawdzic..

Opublikowano
Skoro wadliwą 314 wymieniłeś na wadliwą 314 to nie musisz wgrywać softu, ale nie licz, że problem zniknie :D Normalna naprawa tej wady fabrycznej polega na wymianie przepływomierza na 527 i wgraniu nowego softu. Zawsze możesz kombinować, np dobierać wsad z innego auta - może zadziała, decyzja należy do Ciebie.