Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam to może trochę wydawać się głupie, ale zapytam - po to jest forum. Rozmawiałem z sąsiadem z osiedla, który ma 318 D (moja to 320 D) i opowiedziałem mu o objawie gaśnięcia silnika przy ruszaniu lub czasem na biegu jałowym. Podpowiedział mi, że kiedyś miał taki objaw i on ustąpił po dolaniu do paliwa superolu lub miksolu. To trochę mnie zaciekawiło i zacząłem szukać na forum. Znalazłem posty, że te oleje dolewano do oleju opalowego. Zadam więc pytanie, jakie mogą być skutki dolania superolu lub miksolu do oleju napędowego? Jeżeli dolewać to, w jakich proporcjach? Czy zmieszanie ON z ww. olejami może wpłynąć na poprawę opisanego problemu czyli gaśnięcia silnika przy ruszaniu? Może ktoś coś słyszał o skutkach dolewania olejów do ON?
Opublikowano

Witam

Nawet o tym nie myśl !!!!!!!!!

W tym temacie ,amatorski teścik i przy okazji moje stanowisko co do domieszek typu mixol do ON.

Warto się zapoznać również z podlinkowanymi w temacie materiałami.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=10&t=93259

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
Witam

Nawet o tym nie myśl !!!!!!!!!

W tym temacie ,amatorski teścik i przy okazji moje stanowisko co do domieszek typu mixol do ON.

Warto się zapoznać również z podlinkowanymi w temacie materiałami.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=10&t=93259

Pozdrawiam Krzysiek

Dzięki za link. Trochę poczytałem ale merytoryki w tych postach :-). Podzwoniłem po mechanikach oraz kolegach i powiem, że zdania na ten temat są podzielone. Mnie szkoda auta więc się wstrzymam. Pozdrawiam

Opublikowano
Witam to może trochę wydawać się głupie, ale zapytam - po to jest forum. Rozmawiałem z sąsiadem z osiedla, który ma 318 D (moja to 320 D) i opowiedziałem mu o objawie gaśnięcia silnika przy ruszaniu lub czasem na biegu jałowym. Podpowiedział mi, że kiedyś miał taki objaw i on ustąpił po dolaniu do paliwa superolu lub miksolu. To trochę mnie zaciekawiło i zacząłem szukać na forum. Znalazłem posty, że te oleje dolewano do oleju opalowego. Zadam więc pytanie, jakie mogą być skutki dolania superolu lub miksolu do oleju napędowego? Jeżeli dolewać to, w jakich proporcjach? Czy zmieszanie ON z ww. olejami może wpłynąć na poprawę opisanego problemu czyli gaśnięcia silnika przy ruszaniu? Może ktoś coś słyszał o skutkach dolewania olejów do ON?

superol to olej do silników czterosuwowych diesla (ciagniki itp starsze diesle) a mixol to do dwusuwów (mz, wsk, jawa) i to sie nie nadaje bo zostawia olbrzymie ilosci nagaru (wiem bo troche narozbierałem sie silniów MZ) :cool2: kiedyś zrobiłem doświadczenie i do on dolałem troche mixolu i zostawiłem w słoiku na jakiś czas wynik... kolor ropy brunatny i osad wiec nie polecam a wręcz odradzam dodawania mixolu do paliwa. Ja do swojej 320d dodaje kleen-flo DIESEL FUEL CONDITIONER przez cały rok w niedużych ilosciach :cool2: