Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, koledzy pomóżcie mi z tematem który ostatnio zauważyłem w niedawno kupionej BUNI, podczas hamowania zaraz przed całkowitym zatrzymaniem się, skrzynia przez chwile (około 1 sekundy) odczuwalnie spowalnia auto przy prędkości ok 10 km h, co ciekawe nie odbywa się to za każdym razem. Gdzieś wyczytałem na forum BMW, że taka skrzynia niebawem klenie :cry: , czy to faktycznie jej ostatnie chwile a może normalny objaw. Wcześniej jeździłem okularem 4,3i też v8 z automatem, tam skrzynia reagowała podobnie przy zrzucaniu biegów ale podczas ostrej jazdy. Proszę o poradę i pozdrawiam gorąco wszystkich.
Opublikowano

Czytałem wczoraj Twojego posta,

dziś starałem się zwrócić na to uwagę u siebie ale nic takiego nie zauważyłem.

Mam równe 150k km (dziś stuknęło :) )

A Tobie spowalnia auto od jakiej prędkości do jakiej? I na jakim biegu ? D , S czy na 1 ?

Opublikowano
z opinii użytkowników ASB wielokrotnie słyszałem, że jeśli skrzynia gwałtownie zrzuca biegi na chwile przed zatrzymaniem to niestety wróży to jej generalny remont, nie jestem fachowcem a tylko użytkownikiem, żeby mieć pewność co jest ze skrzynią polecam wizytę w warsztacie zajmującym się naprawą skrzyń lub ew ASO
Opublikowano
te objawy występują przy ustawieniu skrzyni w pozycji D przy schodzeniu z drugiego biegu na pierwszy. Poza tymi objawami mogę stwierdzić, że skrzynia chodzi idealnie jak na 300 tys przebiegu, ciężko stwierdzić czy była naprawiana bo auto przyjechało w tym roku z stanów i nie mam go od nowości. Carfax nie wspomina o naprawach mojej skrzyni. Może chodzi o poziom oleju ale z tego co pamiętam w przypadku niskiego poziomu skrzynie fiksują na zakrętach u mnie tego nie ma, ewentualnie polećcie jakiegoś fachmana ale dobrego w okolicach dolnegośląska. Znowu po kieszeni he he trzymajcie się.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie jest ten sam problem i jeszcze pod czas ruszania np. ze świateł bez dodawania gazu robi mi "kangury". Co ciekawe odpowiada za to klimatyzacja. Przynajmniej w moim przypadku. Odłączyłem klimę i wszystko wróciło do normy. Po pewnym czasie ją włączyłem i już było wszystko w porządku :wink:
Opublikowano

Czesc Walter77

W drodze na Jawor jest gosc (podobno magik) od automatow;) Bylem u niego pogadac swoja wczesniejsza Barbara;) podejrzewam, ze jestes z L-cy wiec nie masz daleko.

P.S. ladny ten Twoj czarny diabelek no i Hemi rowniez;) Pozdro

• 1 miesiąc temu...