Skocz do zawartości

320d Awaria sterowania lusterkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Parę miesięcy temu odebrałem auto od lakiernika (lakierowane całe auto). Wtedy tego nie sprawdziłem ale dziś podniosłem fotel, chciałem ustawić lusterka i wyszło, że:

1) Lewe lusterko - nie da się poruszyć lewo/prawo

2) Prawe lusterko - nie da się poruszyć góra/dół

Po wybraniu felernego kierunku nie słychać pracy silniczka, więc domniemam że to kwestia elektryczna a nie mechaniczna. Pewnie podczas składania auta po lakierowaniu nie podłączyli mi czegoś :( Przed lakierowaniem na bank było OK. Teraz już troszkę za późno by to reklamować...

Czy w samym lusterku są jakieś wtyczki/złączki itp? Czy może coś nagrzebane w tym joysticku i przełączniku do sterowania? Może szukać w jeszcze innym miejscu?

Jeśli szukać w lusterku, to podpowiedzcie jak je rozebrać (piszcie na priv, bo w innych tematach psioczyli że podpowiadamy złodziejom - i poniekąd słusznie). Czy wystarczy zdjąć wkład, czy trzeba się dostać głębiej?

Dzięki za zainteresowanie - pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Nie mówcie, że nikt nigdy nie rozbierał lusterek... :cry2:
Opublikowano
W mojej wersji (z pamięcią foteli i lusterek) są bodajże 3 złączki w drzwiach kierowcy u góry pod boczkiem (nad klamką). Tam miałem problemy z kontaktem, skutkujące niedziałaniem całości. Sprawdź, może masz podobnie.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Miałem podobnie parę miesięcy temu tylko, że mi po paru próbach przestały w ogóle reagować lusterka i wywaliło bezpiecznik. Winy był jeden kabelek, który podczas montażu boczków musiałem przez nieuwagę ułożyć w złym miejscu i przyciąłem go śrubką montażową tapicerki. W efekcie końcowym spalił mi się przełącznik sterujący lusterkami.

Ja na twoim miejscu sprawdziłbym najpierw czy przełącznik sterujący został kompletnie podpięty. Wyciągnij go i sprawdź czy wszystkie wtyczki są wpięte. W lusterkach nie masz, co szukać bo tam jest tylko jedna kostka, więc zacznij od elektryki w drzwiach kierowcy.