Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam BMW Bussines RDS CD wiem że jest tam funkcja automatycznej regulacji głśnośći w zależności od predkości/szumów zew. CZy ktoś wie jak to uruchomić??
Opublikowano
mam BMW Bussines RDS CD wiem że jest tam funkcja automatycznej regulacji głśnośći w zależności od predkości/szumów zew. CZy ktoś wie jak to uruchomić??

Upewnij sie najpierw czy do kostki instalacji audio w twoim BMW dochodzi sygnal "speed sense" .

Nie jestem pewien ale powinien to byc przewod czarno-bialy lub bialo-czarny, o ile dobrze pamietam jest to pin numer 8. Dla pewnosci sprawdz :search:

Opublikowano

Cos znalazłem.

Opis połączeń bmw.

styk Sygnał

1 głośnik LF+

2 głośnik RF+

3 głośnik LR+

4 telefon mute

5 zasilanie +12V

6 głośnik RR+

7 nie podłączone/K-Line

8 głośnik LF-

9 podtrzymanie +12V

10 kontrola głośności*

11 głośnik RF-

12 głośnik LR-

13 podświetlenie

14 głośnik RR-

15 masa

16 ster.ant. automat.

* w zależności od prędkości jazdy; niektóre modele BMW mają w złączu fabrycznym zwarte wszystkie masy głośnikowe co przy podłączaniu innego radia może spowodować jego uszkodzenie. W wielu nowszych na styku 7 jest sygnał cyfrowy do komunikacji z samochodem, jak jest nie podłączony to radio wyświetla DISABLED i nie gra.

--------------------------------------------------------------------------------

bmwoem.gif

Opis: 0.00

Rozmiar: 1.14 KB

Zobaczono: 145 Raz(y)

--------------------------------------------------------------------------------

Opublikowano
umnie wszystkie piny oprócz 17 sa okablowane ,czy gdzieś sie tego nie uruchamia w funkcjach diagnostycznych?
Opublikowano
Nie wiem jak w e36 ale w e46 mialem (do czasu dopuki nie pozbylem sie calkowicie radia) szesciostopniowa skale czulosci ustawien radia w stosunku do predkosci i oczywiscie ustawia sie to w ukrytych funkcjach radia.
Opublikowano

jak sie wchodzi do ukrytych funkcji radia?

na forum nic nie moge znależc...

tylko coś o przycisku m trzymanym przy włączaniu ale to u mnie nie działa...moze coś nie tak robie?

Opublikowano

Wlaczasz i wylaczasz radio za pomoca galki. Nie dotykajac zadnego przycisku oprocz przycisku "m" ktroy przyciskasz i trzymasz przez 10 sekund lub do czasu az wyswietlacz radia zmieni to co wyswietla.

Przyciskajac przyciski "<" lub ">" zmieniasz opcje radia. Opcja ktorej ty szukasz powinna nazywac sie "GAL (1-6)" . Uzywajac przyciskow na radiu "1" "2"..."6" wybierasz jak duzo ma zmienic sie glosnosc w stosunku do predkosci jazdy. Opcja "1" zmienia glosnosc najmniej, opcja "6" zmienia glosnosc najbardziej. Po zmianie wylaczasz galka radio i nowa funkcja zostaje w pamieci.

Tak to wyglada w E46 w przypadku E36 bedzie pewnie inaczej.

E46 jest raczej podobne pod wzgledem rozwiazan systemu audio do E39 lub do X5.

Powodzenia.

Opublikowano
niestety ten myk nie działa...:( tzn tak sie nie da wejsc w ukryte funkcje
Opublikowano

LukaszPL

możesz podac do czego służą pozostałe opcje? np. seek i TP-V(czy TV-P)? mam e39 i radio Reverse o i jak już przy tym jesteśmy to reverse to najgorszy model radia? można go bez przeróbek wymienić na buissnes?

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Może tak nie do końca w temacie... Też mam radio BMW Business... I nie jestem zadowolony. Chciałem wymienić sobie na jakiś fajny sprzęcik ale w serwisie powiedzieli mi, że nie przewidują możliwości wymiany radia w Z4...

A ta zmiana głośności w zależności od prędkości u mnie działa. Fajna sprawa :cool2: Ale to co mnie np. wkurza to to, że słuchając CD nie działają klawisze numeryczne do wyboru utworów :shock: Trzeba przewijać klawiszami < i >. Jak dla mnie to lipa straszliwa :x

Pozdrawiam :D

SPRZEDAM

Komplet zderzaków BMW F30 Sport Line

Komplet zderzaków BMW Z4 E89