Skocz do zawartości

E30 325i w Cabrio - Akumulator podłączony owrotnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstyd się przyznać, ale podłączyłem akumulator odwrotnie przez sekundę. :oops: :oops:

Od tamtego czasu okazało się, że padło:

1. silniczek do spryskiwaczy (podejrzewam, że nie ma to nic wspólnego a tylko przypadkiem stało się w tym samym czasie

2. kontrolka ABS świeci się (prawdopodobnie to sterownik jest uszkodzony)

3. kilka żarówek padło (nie mam pojęcia dlaczego)

Nic innego się nie stało (tj alternator działa bez problemów, silni działa poprawnie, radio gra, ). Czy ktoś miał jakieś doświadczenie z taką głupotą i może się dzielić wiedzą o tym co jeszcze mogło się stać?

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
Kiedyś kolega w golfie 4 TDi podłączył odwrotnie kable rozruchowe bo inny kolega zastawił auto na światłach i padło w golfie kilka czujników i przy zetknięciu kabli poszły iskry. Cóż błędy się zdarzają nikt nie jest nie omylny:).
Opublikowano
Cóż błędy się zdarzają nikt nie jest nie omylny:).

dzięki ..... właśnie byłem przekonany, że diody / regulator w alternatorze padną - a tu niespodzianka! Alternator działa!

U mnie tez poszły iskry - i dzięki temu nie upierałem się przy tym, aby na siłę podłączyć akumulator w ten sposób. Iskry jednak oznaczają, zę prąd gdzieś płynął -== energia została gdzieś wydzielona .... pytanie jest gdzie? Co jeszcze zostało uszkodzone?

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
Myślę że usterki mogą się pojawić z czasem bo w jakimś stopniu elementy układu elektrycznego zostały uszkodzone ale to zależy jak długo było błędnie połączone. Z czasem sie przekonasz co jest jeszcze walnięte.
Opublikowano
usterki mogą się pojawić z czasem bo w jakimś stopniu elementy układu elektrycznego

to prawda . . . . miałem nadzieję, że któś się przyzna, ze zrobił to samo i skorzystam z doświadczenia.... ale skroro nikt takich głupot nie robi, to pozostało mi czekać na usterkę i mieć nadzieję, że ona pojawi się w nocy podczas snu a nie podczas jazdy!

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
Może będziesz miał szczęście
i takiej wersji się trzymam :)

..... zamek centralny przestał działać - ale on często przestaje działałać i po kilku km po drogach warszawskich zaczyna działać ponownie ... muszę otworzyć osłonę po stronie kierownicy i poszaleć trochę z WD40 - oj to styki w e30 . . . . jest to jednak bardzo słaby punkt e30..... ale conajmniej wiemy o tym i mamy WD40!

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie