Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego czasu nie pokoi mnie to, że jak przeciągnę troszkę auto na obrotach to ciężko wchodzą mi biegi np 3 i 4. Np gdy tak się dzieje z 3 i chce ja wbić na siłe wskakuje 1. Natomiast czasem, gdy potrzymam dłużej sprzęgło udaje się wbić 3. Wygląda to tak jakby auto jechało na wciśniętym sprzęgle i w tym czasie spadły trochę obroty, wtedy da rade normalnie wrzucić bieg. W internecie wyczytałem, że może to być wina zimnego oleju w skrzyni. I tu pojawia sie pytanie: Ile czasu potrzebuje skrzynia biegów by rozgrzać olej ? Czy gdy temp silnika osiąga 90 stopni to jest rozgrzany już też olej w skrzyni ? Powiedzie coś czy to normalne zachowanie ? Czy też tak macie ? Czy raczej coś u mnie siada i tym to sie objawia...
Opublikowano
Może i coś w tym jest, bo jak dłużej pojeżdżę i auto mocno sie rozgrzeje. To bez dodania gazu na samym sprzęgle ciężko jest ruszyć...
Opublikowano
sprzęglo sie slizga jak ciężko ruszyć.Do wymiany sprzęgło i to najlepiejdość szybko bo pewnie już po nitach jedzie..a to grozi zerwaniem tarczy
Opublikowano
a no ma bo jak skrzynia dobrze się nie rozłączy to wbijasz biegi na siłę i skrzynia się niszczy a dokładnie koła zębate co może doprowadzić do zerwania któregoś z nich i wtedy masz skrzynie do remontu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie po dość długiej przerwie. Sory, że odzywam się tak późno, ale miałem popsutego kompa niestety i tak wyszło.

Co do mojego problemu z wbijaniem biegów to wygląda to teraz tak: wymieniłem olej na Mobil ATF dexron III i jeszcze jakiś czas pojawiały się problemy z wbijaniem biegów. Natomiast teraz jak reką odjął problem miną. Biegi wchodzą tak jak powinny. Dodam, że okazało się że w skrzyni było tylko ok. 200 ml oleju a powinno być ok. 1,1 L. Wiec problemem mógł być zbyt niski poziom oleju. Z Racji tego, że okazało się, że mam walnięte uszczelniacze w skrzyni postanowiłem wlać tylko 1 litr. Bo gdy będę wymieniał te uszczelniacze to szykuje się znowu wymiana oleju i wtedy zaleje tyle ile być powinno.