Skocz do zawartości

316 Problem ze skrzynia biegów...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego czasu nie pokoi mnie to, że jak przeciągnę troszkę auto na obrotach to ciężko wchodzą mi biegi np 3 i 4. Np gdy tak się dzieje z 3 i chce ja wbić na siłe wskakuje 1. Natomiast czasem, gdy potrzymam dłużej sprzęgło udaje się wbić 3. Wygląda to tak jakby auto jechało na wciśniętym sprzęgle i w tym czasie spadły trochę obroty, wtedy da rade normalnie wrzucić bieg. W internecie wyczytałem, że może to być wina zimnego oleju w skrzyni. I tu pojawia sie pytanie: Ile czasu potrzebuje skrzynia biegów by rozgrzać olej ? Czy gdy temp silnika osiąga 90 stopni to jest rozgrzany już też olej w skrzyni ? Powiedzie coś czy to normalne zachowanie ? Czy też tak macie ? Czy raczej coś u mnie siada i tym to sie objawia...
Opublikowano
takie objawy wskazują na zużycie sprzęgła
Opublikowano
  • Autor
Może i coś w tym jest, bo jak dłużej pojeżdżę i auto mocno sie rozgrzeje. To bez dodania gazu na samym sprzęgle ciężko jest ruszyć...
Opublikowano
sprzęglo sie slizga jak ciężko ruszyć.Do wymiany sprzęgło i to najlepiejdość szybko bo pewnie już po nitach jedzie..a to grozi zerwaniem tarczy
Opublikowano
poprsotu masz sprzeglo napalone
Opublikowano
  • Autor
No ok, ale czy ma to coś wspólnego z tym problemem wbicia biegów ?
Opublikowano
a no ma bo jak skrzynia dobrze się nie rozłączy to wbijasz biegi na siłę i skrzynia się niszczy a dokładnie koła zębate co może doprowadzić do zerwania któregoś z nich i wtedy masz skrzynie do remontu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie po dość długiej przerwie. Sory, że odzywam się tak późno, ale miałem popsutego kompa niestety i tak wyszło.

Co do mojego problemu z wbijaniem biegów to wygląda to teraz tak: wymieniłem olej na Mobil ATF dexron III i jeszcze jakiś czas pojawiały się problemy z wbijaniem biegów. Natomiast teraz jak reką odjął problem miną. Biegi wchodzą tak jak powinny. Dodam, że okazało się że w skrzyni było tylko ok. 200 ml oleju a powinno być ok. 1,1 L. Wiec problemem mógł być zbyt niski poziom oleju. Z Racji tego, że okazało się, że mam walnięte uszczelniacze w skrzyni postanowiłem wlać tylko 1 litr. Bo gdy będę wymieniał te uszczelniacze to szykuje się znowu wymiana oleju i wtedy zaleje tyle ile być powinno.