Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem wyrzuca mi plyn chłodniczy przez korek samochod nie grzeje sie temperatua w normie ale plyn wywala czy to uszczelka pod glowica?? i jaki to koszt jesli tak??
Opublikowano
uszczelkę możesz sprawdzić przez sprawdzenie czy jest charakterystyczne masło pod korkiem wlewu oleju. A poza tym napisz jaki motor masz.
Opublikowano
No właśnie pierwsza sprawa to jaki motor. Ja mam m43tu i miałem podobny problem. Sprawdź czy masełka pod korkiem oleju nie ma, bąbelki powietrza w zbiorniczku wyrównawczym na odpalonym silniku, a ostatecznie podjedź gdzies na warsztat niech sprawdzą czy CO2 w zbiorniczku nie ma. Jeśli te opcje odpadają to uszczelka jest ok. Jeśli chodzi o sam układ to BMW ma tz. ciśnieniowy układ chlodzenia. Oznacza to, że przy rozgrzaniu do odpowiedniej temperatury powstaje ciśnienie w całym układzie co podnosi temperaturę wrzenia cieczy. Jeśli wywala to masz za duże ciśnienie. W moim przypadku winne było złe odpowietrzenie. Mechanik przy zakładaniu LPG i wpięciu się w układ źle odpowietrzył mi go i wywalało płyn. Walczyłem z tym z dobry miesiąc zanim doszedłem dokładnie o co chodzi. BMW jest naprawde ciężkie do odpowietrzenia i trzeba mu na to poświęcić trochę czasu. Sprawdź uszczelkę a następnie bardzo dokladnie przeprowadź odpowietrzanie i zobacz czy problem dalej jest. Jeśli to nie pomoże to pisz będziemy myśleli dalej.
Opublikowano

a wiec mam bmw 318 to silnik 1,9 benzyna + gaz....kupiony w niemczech z gazem i przyjechal na kolach 1500km i teraz wywalilo mi ten plyn

olej czysty bo wymienialem ostatnio i koles mowi ze normalny byl olej