Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

mój pierwszy post , i pytanie --jak sprawdzić olej w skrzyni biegów automat?

mam wrażenie , że przeciąga na pierwszych dwóch biegach

Opublikowano
INPA

Chętnie dowiem się jak sprawdzasz olej w skrzyni biegów INPĄ. :duh:

A do autora postu: jak to twój pierwszy post to tym bardziej powinnieneś znać regulamin tego forum i wiedzieć że najpierw się szuka w istniejacych już tematach - takich o sprawdzaniu oleju w skrzyni jest conajmniej kilka.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Chętnie dowiem się jak sprawdzasz olej w skrzyni biegów INPĄ. :duh:

Bardzo prosto- Ilość oleju jest podana w % na wykresie w zakładce analog value. Oil ageing to informacja o aktualnym stanie ilościowym oleju w skrzyni.

Opublikowano
Ilość oleju jest podana w % na wykresie w zakładce analog value. Oil ageing to informacja o aktualnym stanie ilościowym oleju w skrzyni.

Nie wiem jak to jest w skrzyniach GM ale w skrzyniach ZF nie ma czujnika poziomu oleju a INPA ma rowniez ten "oil ageing".

Moim zdaniem ow informacja nie jest zwiazana z poziomem oleju a uwzglednia czynnik "starzenia" oleju czyli okres od ostatniej wymiany oleju w skrzyni.

Ale nawet jesli by przyjac ze ow "oil agening" jest w skrzyniach GM zwiazany z poziomem oleju, to nie widze powodu dla ktorego by zbut niski poziom nie byl informacja dla kierowcy w formie komunikatu czy symbolu na zegarach , a informacja taka jest tylko dostepny dla ludzi w serwisie.

Pozatym nawet odchylenia poziomu oleju w skrzyni biegow rzedu +/- 1,0 l powoduja juz zauwazalne roznice w jej pracy a ow "oil againg " czasami wskazuje wartosci 80% czy nawet 70% co by wskazywalo na to ze skrzynia ( przyjmujac calkowita ilosc oleju w skrzynia na poziomie ok 10 l ) zgubila ok. 3 litry oleju ? IMO w takich warunkach skrzynia mialby powazne problemy odpychac auto.

Opublikowano
jaki jest koszt wymiany oleju w skrzyni??

jak dzwoniłem do aso koło 700-800zł

litr atf okolo 35zł licząc 10 litrów 350zł nie pamiętam ile filterek ale wydaje mi sie ze okolo stówki i godzinka pracy:)

Opublikowano

i Cacy... konkretnie ,,,bez filozofii,,i umoralniania,,dzięki za odp .. i dla ostatniego pytania,,,,,

,,pytanie--odpowiedż---dla GosciA ,,SZACUNEK..