Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od niedawna posiadam z4 i zauważyłem, że ma (wg. mnie) dość nietypowo założone opony. Z przodu są 255/40 r18 natomiast z tyłu 255/35 r18

Opony prawdopodobnie były montowane w ASO, ponieważ poprzedni właściciel generalnie jeździł autem tylko w lecie i tylko raz go serwisował.

Opony z przodu są nieco bardziej zużyte, podczas jazdy na wybojach auto jakby "tańczy", czy to może być przyczyną? Co o tym sądzicie? Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi...

Opublikowano

Witam

Sprawdź jaki powinien być rozmiar kół wg Instrukcji obsługi. Co do "tańczenia", to może być wina szerokich kół, które są podatne na koleiny i nierówności wzdłużne. Generalnie można pojechać na stację diagnostyczną i sprawdzić auto zawieszeniowo na szarpakach - to najpewniej da Ci wyobrażenie, czy coś jest zużyte, czy nie.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Witam,

Od niedawna posiadam z4 i zauważyłem, że ma (wg. mnie) dość nietypowo założone opony. Z przodu są 255/40 r18 natomiast z tyłu 255/35 r18

Opony prawdopodobnie były montowane w ASO, ponieważ poprzedni właściciel generalnie jeździł autem tylko w lecie i tylko raz go serwisował.

Opony z przodu są nieco bardziej zużyte, podczas jazdy na wybojach auto jakby "tańczy", czy to może być przyczyną? Co o tym sądzicie? Wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi...

Przednie opony powinny miec rozmiar 225/40R18, sprawdz czy jest wlasnie taki, potwierdz. Wyjasnie Ci wtedy dalsze watpliwosci.

Opublikowano
tak dokładnie przód to: 225/40R18

Wiec masz poprawne rozmiary kol (felg i opon). "Tanczenie" moze byc spowodowane zuzytymi oponami, jednak szukalbym przyczyny w zawieszeniu. Nie zgodze sie, ze szersze opony moga miec na to wplyw, w wielu przypadkach komplet mieszany eliminuje problem z koleinami.