Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeszukałem forum i znalazłem jedynie info o spryskiwaczach reflektorów lub tylnej szyby. Nikt nie miał problemu ze spryskiwaczami szyby przedniej - stąd mój post,

Wczoraj/przedwczoraj jeździłem samochodem i nic nie wskazywało na problem. Dzisiaj rano wsiadłem - odpaliłem i chciałem przetrzeć szybę z "syfu" który się nagromadził po deszczu, przyciągam manetkę do siebie (aby odpalić spryskiwanie szyby) a tutaj zonk nie działa. Nie słychać pompki - jakby była "martwa" . Spryskiwacze reflektorów działają normalnie i słychać jak pompka pracuje - płyn uzupełniony. Manetka działa poprawnie - czyli w momencie pociągnięcia uruchamiają się wycieraczki, działa tryb auto i pozostałe funkcje w tym czułość. Moje pytania:

- ile jest pompek przy zbiorniku ? w którymś poście widziałem fotkę jakby z dwoma pompkami - jedna z szyby druga za reflektory jest odpowiedzialna

- czy jest jakiś bezpiecznik który jest odpowiedzialny za działanie pompki? (przy okazji gdzie w samochodzie jest schemat bezpieczników)

- co może być powodem takiego stanu rzeczy - padnięta pompka czy może jakiś przekaźnik ?

- czy wymiana nastręcza problemów i trzeba coś adaptować/kodować jak akumulator ?

- jaką ewentualnie kupić pompkę - jakieś sugestie typu ORI/zamiennik/używka ?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Witaj, mialem taki przypadek w e90 2 razy;/ za pierwszym razem pekła mi rurka gdzies z ukladu i plyn pryskal ale nie na szybe tylko sobie gdzies tam pod samochodem, potem za jakis czas - (nie wiem jakim cudem) zapchal sie ten przewód..moze u Ciebie to samo. Wyciagnij caly przewód to napewno sie dowiesz co i jak..hmm czy mogla pasc pompka?pewnie tak mi np w e60 padla pompka spryskiwaczy reflektorów.
Opublikowano
Witam,

- ile jest pompek przy zbiorniku ? w którymś poście widziałem fotkę jakby z dwoma pompkami - jedna z szyby druga za reflektory jest odpowiedzialna

pompki są 2 jedna dla reflektorów druga dla szyby

- czy jest jakiś bezpiecznik który jest odpowiedzialny za działanie pompki? (przy okazji gdzie w samochodzie jest schemat bezpieczników)

schemat masz w klapie bagażnika tam gdzie trójkąt i apteczka (sedan) i nie sugeruj się schematami w sieci - bo nie wiadomo od jakiego modelu i jakiego wyposażenia

- co może być powodem takiego stanu rzeczy - padnięta pompka czy może jakiś przekaźnik ?

pompka jak najbardziej tak - u mnie nie tyle co padła co przeciekała

- czy wymiana nastręcza problemów i trzeba coś adaptować/kodować jak akumulator ?

raczej nie, dostęp do niej jest po odkręceniu przedniej części nadkola przedniego koła (od kierowcy)

- jaką ewentualnie kupić pompkę - jakieś sugestie typu ORI/zamiennik/używka ?

nie wiem :)

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

proszę

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Opublikowano
Ja osobiście do lamp kupilem pompke od lamp w zamienniku Febi - koszt ok 50zł. wiec pewnie pompka na szyby bedzie w baaardzo podobnej cenie.
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Po dzisiejszej diagnozie pompka jest padnięta - nic nie przecieka - pompka po prostu nie pracuje.

Koszt mniej więcej w granicach 40-50 PLN - ta jest nieco tańsza ponieważ na reflektory musi być wysokociśnieniowa (nawet mają jakieś zamienniki za 18PLN ;) ale temu to nie zaufam)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • 13 lat później...
Opublikowano

Nowy Pacjent.

e61 2009r, też bez zapowiedzi nie mam spryskiwania przedniej szyby (tył i lampy działają)

Dzisiaj dobrałem się do pomki, o dziwo jest sprawna, nie wiem gdzie szukać przyczyni, że nie pompuje na szybę.

Gdzie są po drodze przekaźniki, czy bezpieczniki?

e61 530dA >> spacer.png