Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Byłem dzis na stacji diagnostycznej bo zaczelo mi cos pukac z prawej strony oraz minilanie z lewej ich opinia:

1.Lewy drązek kier. do wymiany

2.Prawy wahacz "PROSTY" do wymiany ??? Ile kosztuje mniej wiecej i ktory to jest?? Ten krótszy dolny? (poprzeczny) :norty:

Ps. Co do drążka to wiadomo ze razem z końcówka, tylko pytanie czy prawy tez wymienic odrazu???

Opublikowano

1. elementy zawieszenia powinno się wymieniać parami,

2. z określaniem wahaczy w BMW zawsze był problem. na przedniej osi przy każdym z kół są dwa:

a) wahacz poprzeczny, nazywany też dolnym, tylnym, prostym (element nr 16 na schemacie)

b) wahacz skośny, nazywany też górnym, wzdłużnym, wygiętym, z wymienną tuleją.

http://bmwfans.info/parts/catalog/E60/Sedan/Europe/530d-M57N/LHD/N/2005/july/browse/front_axle/frnt_axle_support_wishbone_tension_strut/

Jeszcze jakiś czas temu głównie Lemforder dostarczał elementy zawieszenia na pierwszy montaż ale od jakiegos czasu także TRW idzie na pierwszy montaż (tak jest np w moim aucie a zawieszenie jeszcze oryginalne i ma się dobrze). W dobrym sklepie TRW powinien kosztowac ok 170-200 PLN a Lemforder 200-250 PLN

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

No tak myślałem ze to ten własnie, juz sie dowiedziałem lemforder ok 300zł.

Ale dajmy na to ze drugi wachacz jest w dobrym stanie to tez musze wymienic? Lewa strona cala oba wymienione niedawno sa w bdb stanie..

Bo koncowki+drazki to wiadomo para..

Pzdr:)

Opublikowano
wiesz zawsze to nowy będzie troche inaczej działał niz ten stary w dobrym stanie. Nie musi ale może mieć to wpływ na prowadzenie. wymieniłbym pare

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

No tak ale pare czyli DOLNY L+P czy , DOLNY+GORNY Lewy?:P

No pare mozna zrozumiec dwojako:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak myślałem ze to ten własnie, juz sie dowiedziałem lemforder ok 300zł.

Ale dajmy na to ze drugi wachacz jest w dobrym stanie to tez musze wymienic? Lewa strona cala oba wymienione niedawno sa w bdb stanie..

Bo koncowki+drazki to wiadomo para..

Pzdr:)

Jak masz z drugiej strony ok, to wymień tylko wahacz który kończy żywot. Nie ma sensu wymieniać sprawnego. Nie wiem skąd ta teoria, że wahacze się wymienia parami. Parami się wymienia amortyzatory.

Nie wiem też z jakiego powodu masz wymienić drążek kierowniczy? Przecież to element niezużywający się. Pewny jesteś, że stwierdzili wadliwy drążek kierowniczy a nie końcówkę???

Opublikowano
No tak ale pare czyli DOLNY L+P czy , DOLNY+GORNY Lewy?:P

No pare mozna zrozumiec dwojako:)

lewy dolny to i prawy dolny, jesli skośne sa ok to nie ma co ich mieszać do sprawy

jeśli zaś chodzi o wymianę części zawieszenia parami to zakładając, że wahacz nowy ma sprawnosć/sztywność 100% a z zerwana tuleją czy wybitym sworzniem 0% to taki dobrze wygladający może działać na 30% i pojawia się jakaś różnica w sztywności między stronami. A potem, że ściąga, że bije kierownica przy hamowaniu i mnóstwo innych przygód niewiadomo skąd. koszt wahacza to 170-250 PLN za sztukę wiec bedąc na twoim miejscu szarpnąłbym się na ten wydatek

Opublikowano
Są Lemfordera po 380zł... Dlatego zakupiłem dwa Meyle dużo tansze a moze nie bedzie takiej tragedi ,wyglądają na solidne :cool2:
  • 3 lata później...
  • 5 tygodni później...