Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie kupiłem 318 już jakiś rok temu wszystko co można zrobić już w niej zrobiłem oprócz centralnego zamka z kluczyka i alarmu. Problem jest tego typu że mam chyba alarm bo przy lewarku jest ta dioda od alarmu pod maską syrena też jest ale nie włącza się. Druga kwestia to otwieranie z pilota centralnego fajna sprawa bardzo ułatwia życie ale nie działa mam oddzielny kluczyk od drzwi z przyciskami od centralnego i oddzielny od stacyjki z takim światełkiem i nie mogę zaprogramować pilota według instrukcji może ktoś się z takimi doświadczeniami spotkał i podzieli się wiedzą. Dodam że wszystko jest fabryczne i żadnych przeróbek z allegro oraz na pilocie mryga czerwona kontrolka po naciśnięciu czego kol wiek na tym pilocie. Proszę o sugestie z góry dzięki i pozdrawiam tych co lubią BYĆ MIEĆ WYMIATAĆ !!!
Opublikowano
Poszukałem trochę i wiem że co do alarmu to jest potrzebny dodatkowy pilot którego nie mam także odpada, czekam na jakieś podpowiedzi w związku centralnego zamka z pilota.
Opublikowano

Witam

Poprawiłem tytuł Twojego tematu i robię to ostatni raz, następnym razem dostaniesz ostrzeżenie, a Twój temat zostanie zamknięty.

Odpowiedź na Twoje pytanie wydaje się banalnie prosta, choć oczywiście mogę się mylić. Jeśli masz dwa kluczyki - jednym otwierasz drzwi (i ma on pilota), a drugim odpalasz auto (i on pilota nie ma), to moje przypuszczenie jest takie. Nie możesz zaprogramować kluczyka, bo to kluczyk od innego auta. Został dołączony do auta wraz z wymienionym bębenkiem zamka drzwi kierowcy, kupiony w zestawie na allegro przez poprzedniego właściciela. Programowanie kluczyka jest banalne i było milion razy opisywane na forum, więc jeśli nie możesz go zrobić, to oznaczałoby, że kluczyk i centralka się nie lubią. Masz w ogóle Fernbedienung (pilota w kluczyku) według VIN?? Surówki w obu kluczach są różne? Dojdź do tego, która jest od tego auta właściwa.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Sorry za tytułowanie. Jak sprawdzić czy któryś klucz jest zgodny z autem po numerze vin jeżeli na moich kluczykach ani w środku ani na zewnątrz nie ma nigdzie nic takiego napisane. A druga kwestia to jeżeli kluczyk nie współgra z centralką to czemu ludzie jak zamawiają zapasowy z allegro dorabiają grot, programują i wszystko działa jak trzeba. Czyli muszę wymienić i centralkę i zamek w drzwiach i bagażniku i stacyjkę żeby było wszystko zgodne ze sobą czyli komplet żeby działał mi pilot i żebym miał w tym samym kluczyku i grot do stacyjki i jednorazowo do otwierania drzwi wtedy dopiero będę mógł zaprogramować pilot.
Opublikowano

Mnie też nie działał pilot gdy kupiłem auto, a był fabryczny w kluczyku, kluczyk pasował do wszystkich zamków, stacyjki i zamka w schowku. A jednak - nie dało się go zaprogramować. Niestety, gdy poczytałem o tym, okazało się że jest w samochodzie wiele elementów odpowiedzialnych za komunikację pilota z samochodem - w tym komputer silnika EWS. Zamiast sprawdzać je wszystkie i szukać przyczyny, szybciej, łatwiej i (przede wszystkim) taniej, było kupić dodatkową centralkę na pilota na allegro. Działa niezawodnie już rok.

Co do twojego przypadku - jeśli masz immobiliser w tym kluczyku do odpalania, to znaczy, że EWS jest "skumany" z tym kluczykiem i innego nie zaprogramujesz. Tak mi się wydaje, ale pewnym nie można być niczego. Jeżeli mam rację, to znaczy, że w celu posiadania jednego klucza z pilotem do wszystkich zamków musiałbyś kupić ze szrotu zestaw: wszystkie zamki, stacyjkę, EWS do twojego silnika, kluczyk z pilotem, a może nawet moduł komfortu. Sam oceń czy warto...

Alternatywnie: kupić na allegro centralkę na pilota. Są takie z pilotem w kluczyku, ale nie polecam z 2 powodów: 1. te kluczyki są koszmarnie złej jakości, 2. możesz dorobić grot do stacyjki i przełożyć immo z aktualnego kluczyka, i w ogóle nie nosić tego od drzwi, tylko odpalać i otwierać z pilota tego z allegro - ale jak Ci padnie aku to bieda... bo drzwi nim nie otworzysz, skoro różne groty

Opublikowano
Sterownik silnika i ews musiałem wymienić bo mi padł a pestke mam w kluczyku którym odpalam samochód a nie otwieram dzwi myślę że ews chyba nie powinien blokować centralki.