Skocz do zawartości

316i M40 Problem z wjechaniem pod górkę - jaka przyczyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem dumną posiadaczką BMW E36 1992 rok silnik 1.6 benzyna/ gaz jeżdżę dość długo moim autkiem ale wczoraj zauważyłam coś naprawdę niepokojącego pojechałam w góry i moja truskaweczka miała problem z wjechaniem na górki j. takie o nachyleniu 8-12 % czyli nie aż takie duże... Co się działo normalnie na 3 i 4 biegu tak jak by moje autko nie miało mocy , stawało na jakieś prędkości i np 60km i koniec nie poszło dalej czułam normalnie jak bym wjechać nie mogła ino wyjechałam na prosta i szła normalnie ... jak myślicie co to może być ??

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
No pod górkę 12% Ty chcesz na 4 biegu wjeżdżać? Może trochę przeceniasz moc tego silniczka? A jeśli wcześniej było mocniejsze to podepnij pod komputer może powie co się zepsuło (bo jest tego sporo) ewentualnie wymień filtry od powietrza, benzyny\gazu...
Opublikowano

Wiele zależy od techniki jazdy

a konkretnie , pod takie górki trzeba mu dać więcej gazuuu ...

i trzeba silnik trzymać na obrotach ...

W górach to nie to co w nizinach-gdzie wystarczy leciutko musnąć pedał gazu i już .

I dopiero , gdy takie obserwacje "nic nie pomagają" można się zacząć martwić co to się dzieje...

No to powodzenia.

panta rei
Opublikowano
Powiem tak znam już przyczynę, i nie chodziło o techniki jazdy ani nic z tym wspólnego. Parę dni temu miałam włamanie do samochodu i okradli mi wszystko z pod maski co się okazało ma uszkodzone kale od świecy i dlatego moja truskaweczka nie ma mocy :) bardzo dziękuje za rady :):)