Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Potrzebuje porady, w jakim rozmiarze kupić opony na felgi 17" i szerokości 7.5" ??

Myślałem nad: przód 215/50 z przodu i 225/45 z tyłu

wiem ze producent zaleca 235/45 ale wydają mi się za szerokie no i problemy z koleinami. Wcześniej miałem wszystkie 4 koła 225/45 i jak na drodze były koleiny to była masakra.

Opublikowano

Oczywiście najodpowiedniej jest kupić opony w takim rozmiarze, który zaleca producent - choć to nie sprawi, że problem z jazdą w koleinach zniknie.

Co do opon w rozmiarze 215/50R17, to jest to najwęższy rozmiar, który jest dopuszczalny do stosowania z felgą 7,5x17" (to nie oznacza że polecam stosowanie tego rozmiaru w Twoim E39) .

Opublikowano

Nie, nie pogorszy.

Ale to kombinowanie bez sensu moim zdaniem. Masz 4 takie same felgi to kombinowanie z innym rozmiarem opon niewiele ci da. Najlepszym rozwiązaniem będzie 4 x 235/45. Pod każdym względem - prowadzenia, kosztów, bezproblemowego użytkowania, wyglądu, itd.

Na pewno nie poprawi prowadzenia w koleinach. Nawiasem mówiąc, jeżeli na 225/45 "nie da się jechać" w koleinach, to nie jest to wina rozmiaru opon, tylko problemów z zawieszeniem/układem kierowniczym (ewentualnie z umiejętnościami kierownika). E39, podobnie jak E34 prowadzi się bezproblemowo nawet na oponach 255 :)

Opublikowano
od każdym względem - prowadzenia, kosztów, bezproblemowego użytkowania, wyglądu, itd.

kosztów raczej napewno nie! Opony są droższe, no i spalanie napewno się troszkę zwiększy. Pozatym autko będzie mniej żwawsze.

Opublikowano

Ależ oczywiście, że TAK! Przede wszystkim pod względem kosztów!

Opony są droższe
Sprawdziłeś to, czy tak Ci się tylko wydaje? W większości przypadków ta sama opona w rozmiarze 235/45R17 będzie wyraźnie tańsza od 215/50R17.
spalanie napewno się troszkę zwiększy
Dlaczego na pewno? W stosunku do 215/50, być może dla 235/45 się odrobinkę zwiększy, ale jedynie ODROBINKĘ, która równie dobrze może wynikać z np. ciśnienia w oponach, sposobu jazdy lub obciążenia samochodu
autko będzie mniej żwawsze.
j.w. jeżeli nawet, to na pewno tego nie odczujesz w codziennym użytkowaniu. 523 i tak nie jest demonem prędkości, więc ewentualnie słabsze o 0,3s przyspieszenie do 100km/h będzie do wychwycenia tylko przez profesjonalne urządzenia pomiarowe i podczas jazdy na torze testowym. Na pewno nie przez kierowcę jeżdżącego samochodem na codzień.