Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jaki akumulator będzie najlepszy do 320i 1990 ? (akumulator z przodu pod maską).

Poprzedni miałem 50ah - 300 A - 500 A (en). (pierwszy parametr to ampero-godziny - pojemność akumulatora ? a kolejne dwa ? prąd rozruchowy ? mógłby ktoś wytłumaczyć ?). Lepiej jest kupić akumulator jakiejś dobrej firmy np. centra czy to obojętne ?

PS. Ostatnio jak jeździłem samochód odpalił bez problemu i nie było żadnych kontrolek o słabym akumulatorze, ale po ostatniej jeździe samochód już nie chciał odpalić, dolałem wody bo było ciut za mało, podłączyłem pod prostownik i ładowałem prądem 4A. Ale po ładowaniu dawał tylko napięcie 8.5 V i samochód ledwo szybami kręcił, nie mówiąc o odpalaniu. Przyczyną rozładowania akumulatora może być regulator napięcia, pasek alternatora, alternator, jakieś zwarcie w układzie czy po prostu słaby akumulator i się już skończył ? (był to akumulator MOLL)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro ma napiecie spoczynkowe 8,5v to on jest na śmietnik. Ale 50ah to raczje trochę mało. lepiej 55ah lub nawet coś w okolicahc 60ah. Centra, EXIDE, Varta, Bosch lub tańsza linia boscha czyli GIGAWAT. te polecam. Z resztą to jak loteria, poziom reklamacji przy tanich akum. to 50procetn. a centra czy bosch są na poziomie 20 procent. Po wymienia akum. sprawdź stan ładowania i pobór prądu by sprawdzić czy wszystko ejst ok. w aucie
Opublikowano

I tylko pojemnością(ah) się kierować przy zakupie ?

Jak sprawdzić stan ładowania ? I jaki powinien być poprawny pobór prądu ?

PS. Mam wzmacniacz i subwoofer, ale jeszcze nie jest podłączony, może od razu jakiś większy akumulator brać, czy to bez znaczenia ?