Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie.

Cały czas walczę z moim spalaniem 15... i przyszła mi myśl żeby przekonstruować dolot...

Gazownicy, zatkali mi otwór, którym oryginalnie dostaje się powietrze a wywierciliw obudowie filtrwa kolejny otwór, nieco mniejszy...

Ja odetkałem otwór oryginalny i wszystko działało... jednak ostatniu zaczął mi gasnąć po wrzuceniu na luz i ogólnie było widać że przy jeździe na luzie obroty nie są stabilne.

Pomyślałem że żeby komputer tak nie głupiał, zrobię tak jak zrobili gazownicy, ale trapi mnie wielkość tego otworu czy nie jest on jednak troche za mały (kupie rure i przekonstruuje oryginalny dolot tak, aby powietrze nie wpadało z impetem do obudowy filtra).

I teraz moj pytanie.

Czy to, że powietrze nie wpada z impetem przez atrapę, tylko będzie 'zasysane swobodnie', może spowodować spadek osiągów na benzynie lub wzrost spalania na benzynie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moment, zacznijmy od standardowego pytania: instalacja gazowa, jaka?

We wtrysku nie ma prawa gasnąć przez dolot, w II generacji niestety tak się zdarza.

Kai
Opublikowano
tak to jest jak paprochy biora sie za montowanie instalacji.....wiercic dziury w airboxie :D takie rzeczy chyba tylko w Polsce sie dzieja :) - mogli szmata zatkac ;d

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
tak to jest jak paprochy biora sie za montowanie instalacji.....wiercic dziury w airboxie :D takie rzeczy chyba tylko w Polsce sie dzieja :) - mogli szmata zatkac ;d

ale to fakt, ze tak robią, mojemu ojcu zrobili barany to samo. Ostatnio tez mu gasla, ale z innego powodu. Byl zapowietrzony uklad chlodzenia i przez to parownik w zasadzie nie chodzil(lodowiec) i gasla... teraz juz wyzdrowiala... :roll2: (odpukac)

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

Opublikowano

Jest II generacja.

Już przekonstruowałem dolot, kupiłem sobie elegancką aluminiową rurę, wyjęłem oryginalny plastik, skierowany do grilla i zamiast niego umieściłem tę rurę, skierowałem ją patrząc od strony przodu w prawo... w stronę kielicha.

Tamten otwór zatkałem.... jak tylko spotkam na allegro to kupię sobie dół obudowy, żeby nie miał jakichś dziwnych rzeczy.

Wracając do tematu :twisted: Czy taki dolot jak mam teraz może 'coś' pogorszyć? Puki co przejechałem się i niby różnicy nie ma.