Skocz do zawartości

Dziwny dźwięk silnika w 318d 143km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Chyba pojadę do ASO lub jakiegoś specjalisty od BMW aby tego posłuchał.

Orientuje się ktoś, kto w Wawie zna się na tych silnikach?

Opublikowano
Mozesz jechac do ASO na prymasa tam znają temat . Ewentualnie odezwij sie do mnie na priw.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na pompie wtryskowej nie przeskoczy tylko na wale korbowym - chyba nie widziałeś tej konstrukcji na żywo !!!! Łańcuch się urwie a nie przeskoczy !!!

no jednak widziałem, rozbierałem i składałem dziesiątki razy, sugerujesz, że największym problemem jest zębatka stanowiąca integralną częśc wału korbowego i wytrzymałośc osadzonego na niej łańcucha - otóż dźwięk powodują niewłaściwie wykonane ślizgi łańcuchów, źle wykonana zębatka na wale jak i kółko pompy paliwa, ale te błędy składają się na co najwyżej właśnie głośniejszą pracę i powiedzmy do przebiegu 300 tys nie zagrażają silnikowi, moja opinia skłania się do wyeksploatowania wpierw wadliwej jednostki w stopniu możliwie maxymalnym gdyż i tak jedynym sensownym rozwiązaniem jest zmiana silnika, ta robota z wymianą wału włącznie się po prostu nie opłaca. kilkukrotnie też porównywałem przed rozbiórką parametry ustawienia rozrządu przed rozbiórką i nigdy nie znalazłem żadnych śladów wskazujących na jakieś przestawienia w tym układzie, wszystkie znaki, włącznie z idealnie pasująca blokadą wałków balansowych w pompie oleju, ustawiają się bez problemów przed demontażem

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
aha małe sprostowanie z tymi wałkami w pompie; jakoś miałem na głowie silnik n43 ale przecież rzecz o n47 także wałki oczywiście w bloku...
Opublikowano
  • Członkowie klubu
A u mnie ten dźwięk kompletnie zanika kiedy silnik sie porządnie nagrzeje a ja go trochę przepedzę np autostradą... dziwne dośc

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
w mojej opinii świadczy to o znikomości problemu, układ przekładni mechanicznych opartych na łańcuchach i zębatkach który jest bezszmerowy to chyba bardzo trudne zadanie które nie zawsze dobrze wychodzi producentom aut, musi do byc jakis malutki margines tolerancji decydujący o tym...
Opublikowano
  • Autor
Mozesz jechac do ASO na prymasa tam znają temat . Ewentualnie odezwij sie do mnie na priw.

Ile w ASO może kosztować diagnoza silnika pod tym kątem?

Opublikowano
Ja nic nie placilem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
dokładnie, same posłuchanie i wypowiedzenie swojego zdania to przecież minuta do pięciu, na dodatek wieści takie smutne... nie powinno to kosztowac nic w jakimkolwiek aso
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za info.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Byłem w ASO na Prymasa w Wawie.

Mechanik przyjrzał się i posłuchał silnika i na szczęście w tej chwili jeszcze nie mam się czym martwić :)

Pieniędzy nie chcieli.

Opublikowano

BMW w DE do 100.000km jezeli masz robione przeglady w ASO placi za wszystkie czesci (2000E) i przewaznie daje 50% a nawet 75% upustu na robocizne (klient czesto placi tylko 500E). Silnikow nie wymieniaja, tak jak pisano wczesniej do wymiany wal, lancuchy etc.

W Polsce pewnie nie chca tego tak samo robic, jak nie wymieniaja wadliwych przekladni w X3.

Czy jezeli to caly czas szelesci to nie sypia sie opilki do silnika?

Beste Maschine der Welt