Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zasatanawiam sie dlaczego "czasami" wskaznik spalania pokazuje mi ze pobiera dosc spora dawke paliwa w danej chwili jak wcale nie wsiskam pedalu akceleracji (gazu).. :?: Najczesciej dzieje sie tak jak tocze sie na luzie. Czy silnik ma ciezko by napedzac wszystkie urzadzenia (klima, wspomaganie, itd) i dlatego komputer dobiera wieksza dawke? To jest troche dziwne bo czasami naprawde sporo mi pokazuje na liczniku.. Nie zauwazylem takich "anomalii" podczas postoju na zapalonym silniku..
http://fm.robsonic.org/robsonic/320d/moja.jpg
Opublikowano
Zasatanawiam sie dlaczego "czasami" wskaznik spalania pokazuje mi ze pobiera dosc spora dawke paliwa w danej chwili

ten wskaznik nie pokazuje ilosci pobieranego paliwa tylko spalanie na 100km

skoro jedziesz bardzo wolno to chyba logiczne że wskazanie jest duże.

Opublikowano
Zasatanawiam sie dlaczego "czasami" wskaznik spalania pokazuje mi ze pobiera dosc spora dawke paliwa w danej chwili

ten wskaznik nie pokazuje ilosci pobieranego paliwa tylko spalanie na 100km

skoro jedziesz bardzo wolno to chyba logiczne że wskazanie jest duże.

No nie do konca, bo czasami wskazuje prawie zero.. To jest badzo przypadkowe i dlatego sie pytam o co biega.. :?: Wiem, ze temperatura silnika nie ma zbytnio nic z tym wspolnego.. Juz gdzies wyczytalem tutaj na forum, ze to ponoc "normalne", ale jak to wyjasnic? Co moze byc tego przyczyna :?:

Opublikowano

na luzie zużywasz około litra na godzinę, przy delikatnym obciążeniu pewnie ze 3l a jak mocno obciążysz silnik to wyjdzie pewnie i 20l/h

teraz jeżeli zużywając litr na godzinę i jedziesz z prędkością 5km/h to 100km przejedziesz w 20 godzin czyli zużyjesz 20litrów czyli wskaznik pokazuje spalanie 20litrów/100km

jeżeli zużywasz ten sam litr na godzinę ale jedziesz 20km/h to spalanie wyjdzie 5l/100km

Jedziesz 5km/h delikatnie wciskasz gaz i masz wskazanie 20litrów, puscisz gaz masz wskazanie 0l/100km.

20 littrów przy małej prędkości nie oznacza wcale wysokiego "poboru" paliwa

Opublikowano
na luzie zużywasz około litra na godzinę, przy delikatnym obciążeniu pewnie ze 3l a jak mocno obciążysz silnik to wyjdzie pewnie i 20l/h

teraz jeżeli zużywając litr na godzinę i jedziesz z prędkością 5km/h to 100km przejedziesz w 20 godzin czyli zużyjesz 20litrów czyli wskaznik pokazuje spalanie 20litrów/100km

jeżeli zużywasz ten sam litr na godzinę ale jedziesz 20km/h to spalanie wyjdzie 5l/100km

Jedziesz 5km/h delikatnie wciskasz gaz i masz wskazanie 20litrów, puscisz gaz masz wskazanie 0l/100km.

20 littrów przy małej prędkości nie oznacza wcale wysokiego "poboru" paliwa

No tak, ale jak wyjasnic te dziwne wskazania? Czasami pokazuje mi normalnie czyli okolo zera a czasami wskazowka bez zadnej wyrazniej przyczyny wywala na polowe i wiecej skali! To naprawde jest dziwne i moze sie komus wydawac, ze to jakas usterka...

Opublikowano

No tak, ale jak wyjasnic te dziwne wskazania? Czasami pokazuje mi normalnie czyli okolo zera a czasami wskazowka bez zadnej wyrazniej przyczyny wywala na polowe i wiecej skali! To naprawde jest dziwne i moze sie komus wydawac, ze to jakas usterka...

ale co przy dokładnie tej samej prędkości i dokładnie tyle samo wcisnietym pedale gazu masz rózne wskazania?

Opublikowano

ale co przy dokładnie tej samej prędkości i dokładnie tyle samo wcisnietym pedale gazu masz rózne wskazania?

Nie.. Wlasnie to sie dzieje przypadkowo i pedalu gazu nic nie wciskam i obserwuje na wskazniku takie dziwne "zuzycie" paliwa. Podobno to normalne, ale chcialbym jednak wiedziec dlaczego tak sie dzieje..

Opublikowano

jest jeszcze jedno poniżej jakies prędkosci wskaznik pokazuje 0.

W licznikach cyfrowych często jest tak że przy pewnej prędkości wskazanie z litrów na 100km przełącza się na litrów na godzinę a tu ponieważ jest wskazówka zaprogramowano ją tak że zamiast pokazywać głupie wskazania po prostu nie pokazuje nic (czyli zero)

Czyli wyhamowując bez wciskania gazu na luzie wskazanie będzie rosło a dochodząc do pewnej prędkości spadnie do zera.

Przyspieszając też do pewnej prędkości mamy zero a powyżej wskakuje od razu na maxa albo trochę mniej jak ktoś naprawdę delikatnie wciska gaz

Opublikowano
A miales moze u Siebie takie anomalie? U mnie wprawdze wskaznik spalania jest w MPG, ale mysle ze to jest ten sam modul, tylko skala/podzialka inna.
Opublikowano
A miales moze u Siebie takie anomalie? U mnie wprawdze wskaznik spalania jest w MPG, ale mysle ze to jest ten sam modul, tylko skala/podzialka inna.

to o czym pisałem wczesniej to nie anomalia każdy tak ma :)

Jeszcze raz:

Ten wskaźnik działa na zasadzie pobór paliwa dzielony przez prędkość.

Jak prędkość spada do zera to wskazanie rośnie do nieskończoności (to chyba oczywiste)

Ponieważ BMW nie chciało mieć tłumów w serwisie skarżących się że mają uszkodzony samochód bo na postoju pali im 20 litrów, zaprogramowali ten wskaźnik tak że poniżej pewnej prędkości się wyłącza czyli wskazówka spada na zero.

Jeżeli jedzie się na granicy prędkości włączenia się wskaźnika to będzie on skakał między zero a maks (albo trochę niżej).

Jaśniej już nie potrafię :)