Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam sprowadzilem z niemczech e46 kombi maj 2005r idzie jak rakieta w niedlugim czasie wrzuce fotki..

teraz pytanie wg wulkanizatora przednie sa zjechane ponizej normy a tylnie takie sobie. mam 225/50 16 felgi org bmw zadbane.

Prosze o doradzenie fachowcow jakie opony mam kupic znajomi mowia ze 225 za duze lepsze chociaz 205/55 16 cali

prosze o podanie najlepszych opon do tego modelu i firmy.

model kombi touring

Opublikowano

Ja mam kombika na 225 R17 (dopuszczone fabrycznie - co mam na tabliczce przy drzwiach do pompowania) - i są strony pozytywne i negatywne ;)

- pozytywne: wygląda fajnie (zobacz na fotkach w galerii e46 - temat: 318d)

- minus 1: źle się prowadzi w koleinach

- minus 2: jest niewielki nacisk jednostkowy (kg/cm2) skutkiem czego zbyt łatwo zerwać przyczepność - na mokrym, na ostrym zakręcie, kiedy droga jest brudna, itp., np na zimówkach (ultragrip - 195) kiedy jest mokro, to każdy ostry zakręt w okolicy przejadę szybciej pomimo że wyższy profil - bo tyłek nie ucieka gdyż jest większy nacisk jednostkowy na asfalt. Dodam jeszcze, że przy 225 to wiele zależy od jakości opony - musi dobrze odprowadzać wodę - np. teraz mam z przodu RainSport i jest o niebo lepiej od poprzednich, które po prostu pływały (pewnie dlatego też, że były zużyte - ale jeszcze miały prawie 2mm nad bezpiecznik jednak przy tej szerokości to było już za mało).

Opublikowano
ja zalozylem niedawno uniroyal rain expert :) jezdze krotko ale w deszczu i kaluzach swietne, opona deszczowa, miekka i komfortowa. Cena nie zabija za 205/55r16 bo jakies 220zl za sztuke :) polecane na oponeo, w innych testach tez w miare wysoko jak na taka cene. Wiadomo ze w testach wypada gorzej od michelinek czy pirelek po 500zl sztuka.
szukam
Opublikowano

naleze do osob co kupuj to co najlepsze w najnowszych testach mi polecaja 205/55 r16? czy ta tez na felgach 16stach bmwbedzie sie ladnie prezentowała? mniej spalac bedzie auto i na koleinach bedzie lepiej..

swoja drogą co sadzicie o tym zeby dał 1000zł extra za rejestracje WM JOHNY :D albo WM CINEK:)?

Opublikowano
Z tym spalaniem to bez przesady - u mnie na letnich 225 i zimowych 195 jest w zasadzie takie samo.