Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie bo różne chodzą opinie...

czy należy wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów.

Rocznik 99, przebieg 136 000

Dzięki za info

Opublikowano

Weź to na inteligencję - układ smarowany działa lepiej.

Choć serwis ASO BMW twierdzi że się nie powinno, a jednocześnie sprzedaje olej do skrzyni automatycznej. (Jednocześnie podają ze skrzynia powinna wytrzymać 150 tyś a potem jak się zepsuje to trzeba ją wymienić )

Pogadaj z pierwszym lepszym warsztatem, który naprawia skrzynie a powiedzą ci ze wymienia się.

Ja u siebie wymieniłem po 220 tyś i widzę różnicę. Do tego warto wgrać najnowsze oprogramowanie.

Opublikowano

Ok rozumiem, właśnie tak mówi serwis żeby zostawić ale też uważam że nawet co 40 tyś warto wymienić.

Odnośnie tego oprogramowania to masz na mysli do skrzyni biegów? co to daje?...

Opublikowano

Ja zauważyłem że nowy soft do skrzyni szybciej pracuje, biegi szybciej reagują na naciśniecie pedała gazu więc redukcja jest szybsza. Do tego przy przełączaniu z D na R tez jest o wiele szybciej. Na pewno poprawiony jest soft względem poprzednich i pewnie jakieś niepotrzebne zapętlenia są zniwelowane.

Olej BMW kupisz w każdym serwisie ASO BMW. Jeśli chcesz kupić zamiennik to poszukaj na forum tematu o ASB i o tym jaki olej do jakiej skrzyni.

U mnie wlałem Texamatic ze specyfikacją 7035E ( miałem zieloną naklejkę) jest to olej jaki Texaco produkuje dla BMW i do ich salonów.