Skocz do zawartości

320d Stuki po remoncie zawieszenia (amortyzator?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nieco w kropce. Pojechałem do mechanika z wkurzającym efektem stukania z tylnego zawieszanie, miałem wrażenie że najbardziej niesie się z okolic tylnego prawego koła. Nie było to może do końca stukanie, ale bardziej "dudnienie" przy pokonywaniu nierównej drogi (jakby auto kiepsko tłumiło nierówności). Sporo rzeczy wymagało wymiany, dużo jeżdżę po dziurawych drogach więc kiepski stan mojego zawieszenia mnie wcale nie zdziwił. Mechanicy wymienili wszystko co zweryfikowali jako uszkodzone lub tak wyglądało. Z tyłu wymienili obie sprężyny, tylne tuleje (pływające) oraz odboje amortyzatorów. Z przodu wymiana wahacza, tylnych tulei po obu stronach oraz prawy drążek i łącznik. Na koniec zrobili jeszcze geometrię. Auto ogólnie się trochę poprawiło (m. in. znacząco zmniejszyły się wibracje kierownicy przy hamowaniu oraz auto już tak nie pływa na koleinach), ale irytujące stuki/dudnienia pozostały (może mniejsze ale ciągle), mimo że to był to główny objaw który chciałem usunąć.

Nie wiem co dalej, celować w amortyzatory? Trochę wątpię że mechanicy robiąc tyle przy zawieszeniu nic nie wspomnieli o amortyzatorach. Jutro przejadę się jeszcze na stację diagnostyczną żeby je zweryfikować (chociaż badanie techniczne robiłem trochę ponad 1,5 miesiąca temu i wtedy nic podejrzanego nie było widać). W sumie to nie wiem czy trochę nie za bardzo jestem wyczulony już na te wszystkie stuki, ale niestety nie mam w pobliżu znajomego by się przejechać e46 dla porównania.

Jaka może być według Was tego przyczyna? Celować w amortyzator? Co radzicie?

Opublikowano

Poduszka tylnego amorka......mam to samo (wybierz Meyle HD) na Alledrogo po 28PLN i nie zapomnij założyć podkładki uszczelniające (33526772864) są aż po 2PLN a zapobiegają akwarium w bagażniku (ja stuningowałem je jeszcze delikatnie silikonem.

Pozdro (też zaczynałem od sprężyn-miałem jedną pękniętą) NOT.

Opublikowano
Rzeczywiście okazało się, że to poduszki amortyzatora. Jakimś cudem mechanicy zapomnieli ich wymienić :| W sedanie sprawnemu mechanikowi wymiana po obu stronach nie zajęła więcej niż 40 minut. Ogólnie wymiana pomogła, nie tłucze już tak bardzo. Tak więc dzięki za pomoc.