Skocz do zawartości

330xd Spaliny w skrzyni korbowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem temat nie nowy, ale mnie osobiscie bardzo drażniacy!! Napisze z gory zeby uprzedzic pytania! Turbo wymionione na nowe nie regenerowane 10 tys kilometrow temu, przy okazji odma i czyszczenie calego dolotu( po awarii turbiny), serwis olejowy oczywiscie tez. Kompresja idealna na wszystkich cylindrach, wtryski tez sprawdzone i sa wporzadku. Mimo tego po odkreceniu korka wlewu oleju wydostaja sie spaliny na WOLNYCH OBROTACH! Nieznaczny wzrost poziomu oleju tzn jakies 3 milimetry na te przejechane 10 tys kilometrow! Wyprzedze nastepne pytania: z bagnetu nie dmucha i nie wypycha olej. Przed awaria turbiny nie mialem takich objawów. Prosze o jakas konstruktywna porade czym to moze byc spowodowane. Dodam samochod mocy ma dosc, spalanie super( na nowej turbinie nawet mniejsze), nie dymi.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wiem temat nie nowy, ale mnie osobiscie bardzo drażniacy!! Napisze z gory zeby uprzedzic pytania! Turbo wymionione na nowe nie regenerowane 10 tys kilometrow temu, przy okazji odma i czyszczenie calego dolotu( po awarii turbiny), serwis olejowy oczywiscie tez. Kompresja idealna na wszystkich cylindrach, wtryski tez sprawdzone i sa wporzadku. Mimo tego po odkreceniu korka wlewu oleju wydostaja sie spaliny na WOLNYCH OBROTACH! Nieznaczny wzrost poziomu oleju tzn jakies 3 milimetry na te przejechane 10 tys kilometrow! Wyprzedze nastepne pytania: z bagnetu nie dmucha i nie wypycha olej. Przed awaria turbiny nie mialem takich objawów. Prosze o jakas konstruktywna porade czym to moze byc spowodowane. Dodam samochod mocy ma dosc, spalanie super( na nowej turbinie nawet mniejsze), nie dymi.

To ciekawe bo u mnie przy otwartym korku oleju nawet dymeczka nie puści a tak według mnie każdy silnik przepuszcza jeden mniej drugi więcej gazów do komory korbowej i po to właśnie masz odmę w silniku by oddzieliła pary oleju i gazów, gazy są zassysane do turbosprężarki przez wąż ssący sprężarki a do silnika trafiają pary oleju, jeśli piszesz że odmę wymieniałeś a kompresja ideał to jedyną rzeczą coś nie tak z odprowadzeniem gazów przez odmę, nie wiem jak u ciebie to wtgląda ale ja miałem wkład i kupiłem separator i założyłem a ty masz wkład czy separator? Jeszcze nasuwa mi się jedno być może maszzatkany kanał którym sprężarka zassysa gazy z odmy, niestety ten kanał jest integralną cześcią pokrywy zaworowej a żeby zdjąć pokrywę zaworową to jest z tym roboty dosyć sporo, sprawdź jeszcze raz odmę i spróbuj przeczyścić ten kanał w pokrywie zaworowej którym zassysa sprężarka gazy z silnika.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
a jak ciśnienie w skrzyni korbowej? mierzone? duże czy małe?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
a jak ciśnienie w skrzyni korbowej? mierzone? duże czy małe?

A jest możliwość sprawdzenia tego? Kolega pisał że kompresja ideał więc i ciśnienie w komorze powinno być w normie.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
podłączyć nanometr i tyle, widziałem jak robili coś takiego, znam taki przykład, że kompresja była ok ale ciśnienie duże, pierścienie olejowe stały i też walił dym do góry z korka
Opublikowano

A jak oceniasz ze to spaliny ? Po zapachu ?

Sent from my Milestone using Tapatalk

Opublikowano
podłączyć nanometr i tyle, widziałem jak robili coś takiego

OK... ale skąd mamy znać granice tolerancji ciśnienia przedmuchów?? Szczerze mówiąc nigdy się nie spotkałem z żadną fachową informacją jakie wartości uzyskuje ciśnienie w skrzyni korbowej :think: Może gdzieś jest opisane przy jakim ciśnieniu otwiera się zawór odpowietrznika [??]

Mariusz1979 jaki olej jest zalany w Twoim silniku??