Skocz do zawartości

[e36]wyjący most, smród palonego oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam was,

kupiłem już jakiś miesiąc temu auto touring '96 m52b20, sprawdziłem większość podzespołów i było ok.

Most pracował prawidłowo, był cichutki.

Zauważyłem przy kupnie, że tylny most poci się, ale mega wicieków nie było pod nim jak dłużej auto stało.

W ten weekend jechałem trasę 200km i po 5km zaczął buczeć, najpierw delikatnie, a po paru km już bardziej.

Przy hamowaniu na światłach i postoju było widać z tyłu auta niebieski dym jakby silnik brał olej, ale nic niebieskiego z tłumika przy ostrym gazowaniu nie było widać.

Postanowiłem sprawdzić stan oleju - okazało się, że kompletna susza.

Zakupiłem olej mineralny 85w90 i załałem pod górny korek, dokręciłem i runda testowa.

Niby było ok, ale wieczorem właśnie dzisiaj miałem trasę powrotną - 200km i już po 10km zaczął buczeć jak wcześniej, dymu na razie nie dostrzegłem, ale wrażenie palonej gumy pozostało.

Sam wyciek jeśli miałbym obstawiać to z dolnego korka - dokręciłem najmocniej jak tylko było można.

Widać za mostem od strony tylnego zderzaka pod miejscem na koło zapasowe, że podczas jazdy olej musiał chlapać.

Ogólnie ciężko go zlokalizować i nie wiem co teraz robić, kupować używkę, nówkę czy naprawiać.

Opublikowano

Jeli bedziesz potrafil wyjac most i wymienic uszczelnienie to zrob to sam.

Watpie zeby byla to kwestia uszczelki pod korkiem ktora jest aluminiowa i samego korka ktory nie do konca wkrecony puszczac nie powinien, moze korek masz jakis... zajechany albo gwint zmasakrowany.

Opublikowano
Hej, nie kombinuj, jeżeli zgubiłeś olej to dyfer i tak jest na śmietnik. Ja miałem przygodę z zatrzaśniętym dyfrem to ledwo z życiem uszedłem i to przy 70 na godzinę. Kup dobrą używkę z pewnego źródła, posłuchaj dobrej rady.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Dokladnie, nie ma sensu bawic sie w naprawe starego. Kup dobra uzywke (ja placilem 250 zl i do dnia dzisiejszego nie mam problemu) i zakladaj. Przy zakupie zwroc uwage na to, jakie obecny dyfer ma przelozenie.
Opublikowano
tylko z e36 pasuje czy moze jakis nowszy pasuje? chce kupic w miare zdrowy a e36 wiadomo - maja juz nieco nalatane
Opublikowano
jezeli znajdziesz oferte taka w ktorej daja gwarancje dluzsza niz rozruchowa, np na kilka dni czy tydzien czy dwa, to najprawdopodobniej czesc zostala przez sprzedajacego sprawdzona i jest jej pewien, ze po wsadzeniu do auta zaraz sie nie rozsypie
Opublikowano

z tym remontem wiem, ze bardzo pozniej ciezko zgrac ze soba wszystko, dlatego bede szukal ew. uzywki, tylko chcialbym o jak najmniejszym przebiegu kupic,

dlatego jesli mozecie, to napiszcie mi prosze z jakich aut bez przerobek podejda dyferencjaly

Opublikowano
a moze, po prostu, zmien auto, skoro nie chcesz remontowac, uzywki nie kupisz dobrej(niby jak przebieg sprawdzisz? nie jest to mowliwe nigdy nie wiadomo nawte jak jest na aucie czy zegary nie byly zmieniane, lub most), a nowka sie nie oplaca
Opublikowano

bez przesadyzmu Panowie :wink:

pozostaje mi szukac uzywki, w takim razie macie moze jakis pewnych sprzedawcow?