Skocz do zawartości

323i wymiana rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zakupiłem jakiś czas temu 323i z 1997 r. silnik m52 poj. 2500. Od chwili zakupu przejechałem już 70 tyś. kilometrów bez wymiany rozrządu gdyż słyszałem, że jak posiadam łańcuszek to rozrządu nie wymieniam. Jednakże w ostatnim czasie słyszę opinie, że rozrząd miałem wymienić zaraz po zakupie tak jak z procedurą gdy samochód posiada pasek. Z silnikiem nie mam i nie miałem najmniejszych problemów ale jeśli ma to jakieś znaczenie to pracuje głośniej niż w momencie gdy zakupiłem pojazd. Proszę o informację co mam dalej robić i kto ma rację. Z góry dziękuję.
Opublikowano

Lancucha teoretycznie sie nie wymienia ale w praktyce roznie to jest.Koszta są spore(duzo wyzsze niz w przypadku paska).Ja bym nie ruszal,co najwyzej napinacz zmienil.No chyba ze rzezi juz nie milosiernie...

A to ze taki rozrzad wymienia sie zaraz po zakupie to jakies bajki.Przynajmniej jesli chodzi o BMW.

Opublikowano

Lancuch masz dozywotni i nie trzeba go wymieniac (chociaz ostatnio ktos pisal, ze wymienial bo mu sie jakos lancuch rozciagnal). Byc moze u Ciebie - silnik M52 - zaczal halasowac vanos.

Pytanie, co oznacza ze pracuje glosniej? Czy pojawily sie jakies dodatkowe niepokojace dzwieki? Olej wymieniasz regularnie?

Opublikowano
  • Autor
Na szczęście żadnych niepokojących dźwięków nie ma. Olej wymieniam regularnie co 10 tyś km.Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.