Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

jaka może być przyczyna braku lewego kierunku zaznaczam że prawy jest.

Zarówki są ok, to jest moje pierwsze auto i nie wiem zabardzo o co moze chodzić.

proszę o szybką odp.

Opublikowano
Zajrzyj kolego pod maskę. Tam jest taka puszka z bezpiecznikami. Sprawdź czy któryś nie jest przepalony. Najprawdopodobniej 4 bezpiecznik... ale nie wiem czy wtedy nie działałyby obydwa kierunki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Spojrzałem w wykres przekaźników. Żaden nie odpowiada za kierunkowskazy. Ciężka sprawa z tym kierunkiem. Zakładam, że nie działa Ci cała lewa strona to jest lewy przód i lewy tył.

Jak włączasz kierunkowskazy przy kierownicy to słychać to charakterystyczne pyku pyku? Świeci się lewa strzałka od kierunku w kontrolkach przy liczniku jak je włączysz? Może ta rączka od kierunków siadła.

Szczerze to tak mówię w ciemno, bo nie dłubałem nigdy przy tym. Może kabel gdzieś się przetarł?

Opublikowano

Elektronika odpowiedzialna za kierunkowskazy jest pod kierownicą. Należy zdjąć dolną część obudowy kolumny kierowniczej (w samochodzie) i znajdziesz tam przerywacz. Sprawdź wszystkie kable - każde podłączenie z osobna a jeśli trzeba cały przerywacz wymień. (nie zapomniaj o śrubkach pod są kierownicą - w tej części okrągłej bo złamiesz ten plastyk przy zdjemowaniu)

Sposób na sprawdzenie przerywacza - włącz awaryjne - jeśli wszystkie kierunkowskazy działają, to niestety masz problem z włącznikiem kierunkowskazów przy kierownicy.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
powiem tak gdy włączam lewy kierunek słychać tylko szybkie pyku pyku nic się nie świeci nawet strzałka na licznikach, a włączając awaryjne działają wszystkie kierunki włącznie z lewymi, zaraz jadę do speca od BMW i może on coś poradzi.
Opublikowano
gdy włączam lewy kierunek słychać tylko szybkie pyku pyku nic się nie świeci nawet strzałka na licznikach,

to jest najważniejsza informacja!!!!!

Oznacza to, że masz:

1. brak uziemienia przy jednej żarówce - najczęściej z przodu pod zderzakiem, lub

2. masz złe żarówki, lub żarówki nie stykają.

Proponuję zamienić żarówki - lewa strona na prawą i vice versa.......

Przy okazji, należy wyczyścić styki najlepiej używając WD40.

Jeśli problem przeniesie się na drugą stronę, oznacza to, że masz jakieś złe żarówki do wymiany (mogą być spalone LUB o za dużej mocy).

Jeśli problem nie ustaje, sprawdź uziemienie przy każdej lampce.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano

A więc tak, byłem dziś na szrocie i kupiłem przełącznik- zmieniłem i nie działało nic, odmieniłem na drugi - i pojawiły się kierunki ale nie było długich świateł, więc poszedłem i znalazłem trzeci ostatni na szrocie przełącznik i na szczęście pojawiło się wszystko prócz przedniego lewego kierunku, odkreciłem pomarańczowy plastik i okazało się, że trzeba było delikatnie dogiąć blaszkę w gnieździe na żarówkę i już jest wszystko OK.

Dzięki za pomoc pozdrawiam.