Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strony umowy mogą wyłączyć rękojmię, rozszerzyć ją albo ograniczyć.

Nie dotyczy to umów pomiędzy przedsiębiorcą (komisem, salonem z samochodami używanymi, handlarzem prowadzącym oficjalnie działalność) a konsumentem.

Opublikowano
to znaczy że jak teraz będę sprzedawał samochód to mam się bać że za tydzień przyjdzie do mnie osoba która kupiła samochód z pretensjami że sprzedałem samochód z ukrytymi wadami o których nie maiłem pojęcia i jeszcze będę musiał pokrywać koszty napraw?...

Wszystko zależy od determinacji i wiedzy kupującego.

Uszy by Ci zwiędły jak byś dowiedział się jakie sprawy się wygrywa.

Nie jest to jednak wątek o naszym prawie tylko o konkretnym przypadku, który

i tak już przybrał formę luźnej dyskusji o sprawach ogólnych.

Rzeczywistość jest taka, że kupujący dowiadują się o rzeczywistych wadach auta

w ciągu pierwszego miesiąca po zakupie. Po tym mało komu chce się załatwiać takie sprawy

drogą sądową. Być może wynika to z niewiedzy kupujących.

Nie mniej jednak rozumiem ironię i Twoją ignorancję do tematu. Tak będzie dopóty dopóki nie

staniesz kiedyś w podobnej sytuacji, czego Ci oczywiście nie życzę i nie doświadczysz na własnej

skórze co można zrobić w sądzie jak potrafisz wykorzystać właściwe przepisy...

kolego nie ironizuje twojego tematu już nie raz kupowałem samochód i też wychodziły różne usterki była to dla mnie nauczka żeby nie kupować pierwszego lepszego samochodu. takie pytanie do ciebie ile samochodów obejrzałeś przed zakupem? i czy masz jakieś pojecie o BMW E36 i w ogóle o samochodach?

Opublikowano
A jeśli w umowie kupna-sprzedaży jest zapis

"Kupującemu znany jest stan techniczny pojazdu, sprzedający nie ponosi odpowiedzialności za wady ukryte, zakupiony pojazd nie podlega zwrotowi lub wymianie"

Kupujący także może domagać się zwrotu kosztów, czy też zwrotu auta i odstąpienie od umowy, jeśli odkryje wady ukryte?

Możesz domagać się zwrotu kosztów naprawy tytułem odstąpienia od umowy kupna/sprzedaży pojazdu.

Najlepiej jednak nie podpisywać takiej umowy i poprosić sprzedającego o inną umowę.

Jak nie ma nic do ukrycia nie będzie z tym problemu.

W sądzie da się odzyskać część kosztów - rzadziej całe.

Do kolegi acidburn:

Miałem Bravo I, Grand Voyagera, Omegę B, Colta a teraz mam E36.

O BMW mam blade pojęcie choć od dwóch tygodni stan ten się bardzo zmienił dzięki

rzeczywistości oraz Wam tu obecnym na forum.

Przed zakupem oglądałem 8 różnych aut, ale tylko jedną "Beemkę" i tą właśnie kupiłem.

Jedyne czego nie 'wykukałem' podczas oględzin to sonda, bicie kierownicy (o dziwo), niesprawne visko,

lampa poza zakresem, "pocący" się wężyk od wspomagania, wylany amortyzator (chociaż macałem, ale nie wyczułem -

wyszło dopiero na diagnostyce). Po raz pierwszy po prostu zapomniałem o cholernych dokumentach jak homologacja na butlę.

Nie wiem dlaczego - zdarzyło mi się to pierwszy i ostatni raz. Trudno.

Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć pisz na PW - takim pytaniem i moją odpowiedzią zaśmiecamy zupełnie niepotrzebnie wątek.

Oczywiście teraz stan auta wygląda już zupełnie inaczej niż od razu po zakupie. Zachorowałem na to auto

i zacząłem je robić po siebie - może dlatego odpuściły mi już nerwy i tak jak mówiłem wcześniej - większość ludzi odpuszcza,

a im więcej czasu upłynie tym mniejsze szanse na odzyskanie kosztów...

Tak jak ktoś zauważył wcześniej - kupiłem to auto dokładnie za 5200zł i chyba faktycznie cudów oczekiwałem po tej cenie.

Wkurzyła mnie tylko cwaniakowata postawa sprzedającego. Dał bym mu a to z chęcią w mordę bo okazał się typowym burakiem

z BMW (nie obrażając porządnych ludzi). Na jego szczęście za daleko mieszka, aby się tam tylko po to przejechać.

Lepsze jest jakiekolwiek działanie, niż całkowity jego brak.

Odjechani.com.pl