Skocz do zawartości

316i sedan - nie działa wskaźnik temperatury.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przekopałem cały internet i nie mogę sobie poradzić.

Gdy odpalę auto, po kilku minutach wskazówka temperatury idzie do góry i jak tylko osiągnie

środek (połowa skali), nagle z powrotem opada w dół i ani rusz.

Nie świeci mi się też lampeczka, która podświetlała ten wskaźnik.

Wyczytałem, że są dwa czujniki. Jeden gdzieś przy chłodnicy, a drugi ten odpowiadający za wskaźnik właśnie nie wiem gdzie.

Proszę o wskazówkę gdzie dokładnie jest ten czujnik (jak się da to zdjęcie) i jak go sprawdzić czy jest wadliwy.

Ostatnio jak wymieniałem sprawy eksploatacyjne powiedziałem mechanikowi żeby sprawdził mi

dlaczego nie działa ta wskazówka. Stwierdził, że czujnik działa i że problem jest pewnie w zegarach,

ale on się tym nie zajmuje. Mam sobie poszukać elektryka. Znając życie elektryk zacznie rozmowę od 150zł,

więc chciałbym mieć czyste sumienie, że sam ie dałem rady tego zrobić (wolałbym inaczej).

Problem w tym, że ani ja, ani ten mechanik nie wiedział chyba, że jest drugi czujnik od samej wskazówki.

Lepsze jest jakiekolwiek działanie, niż całkowity jego brak.

Odjechani.com.pl

Opublikowano

Kurde coś moja wyobraźnia nie działa na takich schematach.

To jest po prawej stronie silnika gdzieś na dole? Dobrze to widzę?

Najlepsza by była w realu... :|

Odjechani.com.pl

Opublikowano
Gdybyś dobrze się przyjżał to zaraz nad rysunkiem są niebieskie napisy ze strzałkami ostatni brzmi głowica czyli górna część silnika i nie po prawej stronie tylko po lewej czyli po stronie kierowcy . A dokładniej pod kolektorem ssącym
Opublikowano
...nie po prawej stronie tylko po lewej czyli po stronie kierowcy . A dokładniej pod kolektorem ssącym

O! i to mówi mi znacznie więcej :)

Skoro mechanik sprawdził ten pierwszy czujnik i działa, więc stawiam, że już tylko ten może nawalać.

Nie sądzę, aby w samym liczniku był problem, bo niby co tam mogło się popsuć?

Za bardzo nie ma co oprócz żaróweczek...

Pomóżcie mi jeszcze zidentyfikować który to ten do mojego modelu E36 316i 1996r.

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=bmw+e36+czujnik+temperatury&order=p&change_view=1

Rozumiem, że można go sobie samemu wykręcić bez żadnych dodatkowych zabiegów?

Wyciągam wtyczkę, odkręcam czujnik, przykręcam nowy, wkładam wtyczkę i to tyle?

Odjechani.com.pl

• 5 miesięcy temu...