Skocz do zawartości

325 TDS elektronika tylnej wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kiedy kupiłem mój samochód nie działała mi tylna wycieraczka, przy czym spryskiwacz działa poprawnie. Pomierzyłem najpierw napięcie na przewodach doprowadzonych do mechanizmu wycieraczki i jest tak: na pierwszej kostce jest 12 V, a na drugiej jest około 0,8 v a kiedy włącza się tylną wycieraczkę napięcie na tej 2 kostce spada do około 0,4 v. Dodam że silnik i mechanizm jest sprawny bo podłączałem na krótko do akumulatora z pominięciem elektroniki która jest przy tym mechanizmie i śmigało jak ta lala. Mógłby mi ktoś powiedzieć czy napięcie na tej 2 kostce ma się tak zachowywać? Czy może mam uszkodzoną tą elektronikę w tej czarnej plastikowej obudowie? Bo gdzieś czytałem o jakimś niebieskim przekaźniku od wycieraczek, który że komo znajduje się w bagażniku po prawej stronie ale u mnie nic takiego nie znalazłem chyba że źle szukałem. Z góry dzięki za pomoc !
Opublikowano
prawdopodobnie kabelki gdzieś się stykają podepnij kabelek z 12v a zamiast drugiego podłącz masę i powinno być dobrze
Opublikowano
Już zlokalizowałem usterkę :D A więc tak: wężyk który doprowadzał płyn do spryskiwaczy do tylnej wycieraczki ma złączkę nad wtyczką od kabli które są doprowadzone do tylnej klapy. Płyn wyciekał na tej złącze i kapał na tą wtyczkę powodując korozję i w kocu przerwanie styku pomiędzy samochodem a tylną klapą. Dodam jeszcze że w bagażniku po lewej stronie pod tym czarnym plastikiem miałem pełno wody, a raczej płynu ze spryskiwaczy. Wywaliłem tą wtyczkę i polutowałem kable i teraz wszystko śmiga aż miło.