Skocz do zawartości

E61 525xd przebieg 190.000km jakie usterki ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich klubowiczów. Własnie nabyłem moje E61 525xd 2008rok, moc 197KM, przebieg 190tys km udokumentowany i do konca serwisowany w ASO BMW. Osobiscie go sprowadzilem wiec wiem ze przebieg jest napewno realny. W Polsce z pewnościa na allegro jego przebieg by byl w okolicach 90tys km :D Prosze mi powiedziec czego moge sie spodziewac po tym aucie i jakie sa mozliwe usterki. Na co warto zwrócić uwage ? Czy w tym samochodzie wymienia sie rozrząd itp. Czy trzeba wymieniac olej w automatycznej skrzyni biegów. Bardzo dziekuje za informacje i pozdrawiam właścicieli wszystkich BMW :D
Opublikowano

- Rozrząd na łańcuchu. Ale przy tym przebiegu może nawalić pompa wody, która jest w układzie rozrządu.

- Wymiana kolektora ssącego bo za chwile będzie duży klops z klapkami (poczytaj na forum co to ustrojstwo robi) i ile kosztuje naprawa... A właściwie ile kosztuje nowy silnik...

-Sprawdź koło pasowe być może już walnęło i właściciel zdążył wymienić

- Sprawdź kolektor wydechowy, czy gdzieś nie pęka, jeśli pęka wymień na żeliwny z bmw e39 (będzie taniej i dożywotnio niemal).

-Wymień odmę.

-Olej w automatycznej skrzyni się wymienia, ale jeśli do tej pory nie był wymieniany to może być ryzykowne. W celu dokonania dobrego wyboru skontaktuj się z dobrym warsztatem od ASB, który powinien doradzić Ci odpowiednie zabiegi. Prócz wymiany oleju trzeba wymienić miskę olejową, w której zamontowany jest filterek (jest on częścią niewymienną i sprzedawany tylko z całą miską).

- Sprawdź poprawne funkcjonowanie termostatów (dużo tego na forum było).

- Mogą pojawić się problemy z wtryskiem lub wtryskami.

- Może kończyć się turbo (uzależnione od stylu jazdy, być może już wymienione).

- Przyjrzeć się filtrowi cząsteczek stałych.

- Przy tych przebiegach może kończyć się już również konwerter skrzyni biegów.

Więcej grzechów ciężkich popełnionych przez BMW nie pamiętam, ale wszystkie słono kosztują ;)

Nie wiem co sprawdzałeś już przy zakupie. I co było w tym aucie robione. Dlatego napisałem Ci wszystko co może Cię spotkać, nie znaczy to że wszystko musisz naprawić. Zachęcam do wnikliwej lektury forum. Używając opcji szukaj i wpisując zagadnienia wylistowane powyżej powinieneś wiedzieć czym dana awaria grozi ile kosztuje jej usunięcie oraz poznać objawy i symptomy owej awarii.

Radość sprawia, że serce przyśpiesza
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
- Rozrząd na łańcuchu. Ale przy tym przebiegu może nawalić pompa wody, która jest w układzie rozrządu.

- Wymiana kolektora ssącego bo za chwile będzie duży klops z klapkami (poczytaj na forum co to ustrojstwo robi) i ile kosztuje naprawa... A właściwie ile kosztuje nowy silnik...

-Sprawdź koło pasowe być może już walnęło i właściciel zdążył wymienić

- Sprawdź kolektor wydechowy, czy gdzieś nie pęka, jeśli pęka wymień na żeliwny z bmw e39 (będzie taniej i dożywotnio niemal).

-Wymień odmę.

-Olej w automatycznej skrzyni się wymienia, ale jeśli do tej pory nie był wymieniany to może być ryzykowne. W celu dokonania dobrego wyboru skontaktuj się z dobrym warsztatem od ASB, który powinien doradzić Ci odpowiednie zabiegi. Prócz wymiany oleju trzeba wymienić miskę olejową, w której zamontowany jest filterek (jest on częścią niewymienną i sprzedawany tylko z całą miską).

- Sprawdź poprawne funkcjonowanie termostatów (dużo tego na forum było).

- Mogą pojawić się problemy z wtryskiem lub wtryskami.

- Może kończyć się turbo (uzależnione od stylu jazdy, być może już wymienione).

- Przyjrzeć się filtrowi cząsteczek stałych.

- Przy tych przebiegach może kończyć się już również konwerter skrzyni biegów.

Więcej grzechów ciężkich popełnionych przez BMW nie pamiętam, ale wszystkie słono kosztują ;)

Nie wiem co sprawdzałeś już przy zakupie. I co było w tym aucie robione. Dlatego napisałem Ci wszystko co może Cię spotkać, nie znaczy to że wszystko musisz naprawić. Zachęcam do wnikliwej lektury forum. Używając opcji szukaj i wpisując zagadnienia wylistowane powyżej powinieneś wiedzieć czym dana awaria grozi ile kosztuje jej usunięcie oraz poznać objawy i symptomy owej awarii.

Witam Panowie z Kolektorem z E39 wydechowym to przyznam sie szczerze że Patrzyłem na Allegro i wizualnie on mi nie Pasuje czy możecie podrzucić link jak ma wyglądać ten kolektor bo też chcę wymienić na żeliwny bo te blaszane dużo kosztują i lubią pękać....a nie chcę popełnić gafy i kupić coś co nie będzie Pasować.....